fbpx

Forskningsstudie: Läs fler böcker så lever du längre

En stunds avkoppling med en bok kan göra stor nytta för din hälsa ...

Att läsning är bra för oss vet vi ju, men att det finns forskning som bekräftar samma sak är inte lika känt. Faktum är att läsning påverkar hela vår kropp på ett positivt sätt.

Genom åren har det skrivits många saker om läsning. Om vad som är bra och vad som är dåligt med det. Men sällan har det funnits någon rejäl forskning som legat till grund för det som uttalats. Så är dock inte fallet när man tittar på hälsoaspekterna av det här med att grotta ner sig i litteraturen med jämna mellanrum. I en studie som tidigare publicerats i Medical News Today lyfter man fram ett arbete som gjorts på Yale University.

Inte bara står det klart att vi låter oss njuta av att böckerna tar oss till andra världar, men också att det finns tydliga hälsofördelar för alla de som läser.

ANNONS

Man såg att de som läste mer än 3 ½ timme i veckan hade 23-procentig minskning när det gällde dödsfall under den tolv år långa studien, jämfört med de som inte läste alls. I studien visade det sig också att man levde minst två år längre om man var en storläsare. Antalet deltagare var 3 635 personer, som valts ut för att vara en representativ spegling av den amerikanska befolkningen.

Det var inte särskilt förvånande att det var kvinnor som läste mest, särskilt de med en högre utbildning och högre inkomst. Men det som däremot förvånade forskarna var att även de som bara läste tidningar och magasin hade en viss fördel, sett till hälsan.

Även om man inte såg de exakta mekanismerna bakom den statistiska fördelen för läsarna så drog man vissa slutsatser i samarbete med tidigare gjorda studier. Till exempel så gör läsning att hjärncellerna får lättare att kommunicera mellan varandra, vilket eventuellt kan minska risken för neurodegenerativa sjukdomar.

ANNONS

Särskilt spännande var att resultaten man fick fram stod sig även efter att man tagit hänsyn till deltagarnas ingående hälsa, ålder, välstånd, utbildning och så vidare.

Kanske läge att byta ut någon av alla tv-serierna vi följer mot en bok, lite oftare?

Här är tre goda råd, som talar för vi kan tjäna på att läsa lite mer, enligt Medical News Today.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

1. Läsning bekämpar aktivt stressnivåerna i kroppen

Alla vet att det inte är bra att stressa och ändå gör vi det. Jag med. Varje dag. Tyvärr. Ett märkligt fenomen, inte minst eftersom 60 procent av de sjukdomar som drabbar folk har sitt ursprung i just … stress. Stroke, hjärtsjukdom – you name it. Sedan är det förstås inte bara att säga att man ska sluta stressa. Så ser inte samhället ut. Så fungerar inte världen nu längre. Dock kan vi göra vårt bästa för att motverka skadorna på oss själva.

En sådan sak är att läsa fler böcker. Av alla de studier som nämns i sammanhanget så är det främst en från universitetet i Sussex som sticker ut. Där fann man att läsning kan minska vår stress med hela 68 procent. Neuropsykologen David Lewis sa bland annat att bara 6 minuters läsning om dagen kan minska din stress, oavsett om det är en tidning eller bok.

Ð Det spelar ingen roll vilken bok du läser, sa David Lewis. När du läser så flyr du vardagens stress och problem en stund och låter dig fångas upp av författarens fantasier. Och det handlar inte bara om att du distraherar dig själv, utan du aktiverar också din egen kreativitet, eftersom du stimuleras av orden på pappret. Det gör att du går in i en annan sorts medvetenhet.

2. Läsning stannar upp vårt kognitiva förfall

Efterhand som vi blir äldre börjar vår hjärna fungera allt långsammare. En del av allt vi gjort tidigare tar lite längre tid. Hårda bud, för oss människor, med andra ord. Men vi har väl alla varit där, när vi plötsligt inte minns det där telefonnumret längre, som vi alltid kunde tidigare, eller när nycklarna börjar försvinna allt oftare … Tröstande då att läsning eventuellt både kan förhindra och stanna försämringen av de processerna i vår hjärna.

I en studie från 2013, från Rush universitet i Chicago, såg man till exempel att demens märkligt nog stannade upp när läste mycket. Även andra mentala uppgifter hjälpte till. Man undersökte 249 personer, med en medelålder på 89 år, som sedan fick genomgå en serie tester varje år fram till sin död.

Men studien fortsatte även in i efterlivet, om man säger så, för man lät analysera samtliga deltagares hjärnor när de dött. Det man såg var förstummande. Hjärnorna hos de som läst och skrivit mycket genom livet visade tydligt mindre fysiska tecken på demens.

– Baserat på det bör vi verkligen inte undervärdera de vardagliga aktiviteterna i livet, så som läsning och skrivning, och hur de påverkar våra barn, oss själva och våra äldre, sa forskningsledaren Robert S. Wilson.

Samma resultat har man sett i en tidigare studie, med namnet Proceedings of the National Academy of Sciences.

3. Läsning gör att du sover bättre

Vem har inte legat där med sin iPhone och stirrat på skärmen timmen innan det är dags att släcka för natten? Telefonerna har liksom brutit sig in på mark som tidigare tillhörde böckerna. Facebook ska kollas, mailen också. Kanske nyheterna? Men vad vi inte tänker på är hur det påverkar vår sömn … och nyheterna är inte goda. Vi förstör nämligen för oss själva när vi ligger där och stirrar in det skarpa ljuset. Vi sover både sämre och kortare, enligt en studie som gjorts. Främst på grund av att ljuset från telefonen påverkar produktionen av melatonin.

Att ta upp en bok precis innan det är dags att sova har omvänd verkan – du blir både lite dåsigare, men också generellt mer avslappnad. Övergången mellan vakenhet och sömn främjas på flera sätt och du får dessutom alla fördelarna vi nämnt tidigare i texten.

Finns det ens någon ursäkt kvar, för att inte läsa innan sovdags?

Nej, här är åtminstone en som ska skärpa sig framöver.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit sju romaner och tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.