Word Audio satsar på stand up-ljudböcker och fortsätter växa

David Batra och Robin Paulsson är två av de komiker som ges ut som ljudböcker hos Word Audio (WAPI) under 2018. Deras föreställning heter Batra & Robin.

Stand up-stjärnorna Robin Paulsson och David Batra ligger bakom en av de sex komikershower som blir ljudböcker i vår. WAPI passerade 20 Mkr i omsättning och planerar 200 titlar i år.

Word Audio Publishing (WAPI) utökar sitt samarbete med agenturen ROA och kommer under våren/sommaren ge ut ytterligare sex av agenturens komikershower för ljudbokssegmentet. ROA jobbar med bland andra Johan Glans, David Batra, Thomas Järvheden, Özz Nûjen, Hasse Brontén och Måns Möller.

Messiah Hallberg – Den missförstådde profeten släpps 18 maj, Thomas Järvheden – Vuxenkruxet 1 juni, David Batra och Robin Paulsson – Batra & Robin – 11 juni och därefter Kristoffer Appelquist – Kristoffer är död – 3 juli, Kristoffer Appelquist – Drömmen om Amerika – 17 juli och Hasse Brontén – Live at Gröna Lund – 31 juli.

Funkar humor bra i streamingtjänsterna?
– Ja, de ger nog ett skönt och kortare avbrott i deckarlyssningen, säger Mattias Lundgren och skrattar. Vi har haft stora framgångar med de vi släppt, med Glans och Batra i spetsen. Humor verkar fungera bra generellt, även globalt.

Har ni tittat på att ge ut även andra typer av föreläsningar eller shower i ljudboksform?
– Nej, inte riktigt. Känns som att streaming-tjänsterna flödar över av ”nytänkande”, vilket ju inte är helt perfekt för synligheten av den traditionella ljudboken. Förr eller senare kommer det behövas städas upp med fler genrer, säger Mattias Lundgren.

– Däremot är det intressant att hitta format som tangerar och närmar sig podd-, och filmvärlden, som till exempel Plastikkirurgen och kommande Colorized Audio.

Jessica Rudin, COO Word Audio Publishing International, Susan Casserfelt, författare och Alexandra Harlegård, Publisher & Content Manager.

Utgivningsplanen för WAPI i år är ambitiös: totalt 200 titlar, varav minst 20 produceras direkt till digitala format. Igår släpptes den tredje delen i Högakusten-serien av ​Susan Casserfelt – I betraktarens öga.

– Hon är en av våra absoluta bästsäljare under 2017. Det som är speciellt med detta släpp är att den går ut som digital först, vi för diskussioner om fysisk utgivning med ett par olika aktörer.

WAPI fokuserar på de digitala formaten – ljudbok och ebok. De lämnar gärna över pappersböckerna till andra förlag. Lava Pocket kommer exempelvis att ge ut pockets av WAPI:s ”direkt till digital-titlar”: Leone Miltons Plastikkirurgen, Eva Swedenmarks Själen har inga rynkor och Kärlek har ingen ålder, Åsa Bonellis My som i @my_story, Mia Ahls Skumtomten och Chokladägget, Karl W Fields Panamadoktrinen.

Den 16 maj kommer Colorized Audio-versionen av Nådastöten – Christina Larssons hit-bok. Även den släpps i efterhand i fysiskt format via HarperCollins​.

Förra året spräckte WAPI dessutom en ny gräns då omsättningen ökade med nästan 25 procent till 20,9 Mkr. Samtidigt ökade vinsten med 13 procent till 8,7 Mkr före skatt.

– Vi är naturligtvis mycket nöjda med resultatet vi gör. Bra författare, ett bra team och en vilja att hela tiden utvecklas är nyckeln här – och att ha roligt! Under året har vi gett ut fler böcker, och samtidigt byggt upp WAPI med fler anställda. Jessica Rudin har fått ett utökat ansvar för den dagliga ruljansen och de olika koncepten genom sin nya roll som COO, säger Mattias Lundgren som har stora planer för det växande ljudboksförlaget.

– Vi kommer inom kort börja ge ut digitala böcker på ett flertal utländska marknader. Först ut är Danmark och släpp av Plastikkirurgen av Leone Milton och Panamadoktrinen av Karl W Fields.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL