Kjell Westö och Björn Bergenholtz prisas av BMF

Kjell Westö (foto: Marica Rosengård) och Björn Bergenholtz (foto: Lars Grönwall) tilldelas BMF:s årliga pris Din Bok – Vårt Val.

Varje år röstar medlemmarna i Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningen (BMF) fram en barnbok och en vuxenbok som tilldelas plaketten Din Bok – Vårt Val.

Få yrkesgrupper kommer i kontakt med lika mycket litteratur som personalen i en bokhandel. BMF är en ideell förening för alla bokhandelsanställda och som en del av sin verksamhet utser de genom en omröstning förra årets bästa vuxenbok och barnbok. I föreningens stadgar står att ”plaketten tilldelas den svenska författare, som med sin under det närmast föregående året utkomna bok, skänkt dem den största behållningen och personliga tillfredsställelsen”.

I år har Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningens medlemmar röstat fram vuxenboken Den svavelgula himlen (Albert Bonniers förlag) av Kjell Westö och barnboken Lejoparden (Rabén & Sjögren) av Björn Bergenholtz som vinnare av det årliga priset Din Bok – Vårt Val. Priset består av en dubbelsidig, gjuten bronsplakett, designad av Lennart Andersson, som delas ut till författarna senare under året.

ANNONS

Läs även en intervju med BMF:s ordförande Jesper Ekdahl om föreningens verksamhet.

De fem senaste årens vinnare i Din bok – Vårt val

Barnboksplaketten

2016 Sagasagor: studsmatta, simskola och en borttappad tigertass – Josefin Sundström & Emma Göthner (illustratör)
2015 Ishavspirater – Frida Nilsson
2014 Silverpojken – Kristina Ohlsson
2013 Linux – uttagningen – Maths Claesson
2012 Det är en gris på dagis – Johanna Thydell & Charlotte Ramel

Författarplaketten

2016 Störst av allt – Malin Persson Giolito
2015 Allt jag inte minns – Jonas Hassen Khemiri
2014 Jag heter inte Miriam – Maj-Gull Axelsson
2013 Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek – Lena Andersson
2012 Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken – Jonas Gardell

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.