Urban Andersson får Elsa Thulins översättarpris

Översättaren och poeten Urban Andersson. Foto: Magnus Liam Karlsson

Priset till Elsa Thulins minne 2017 för framstående översättargärning tilldelas Urban Andersson, som översätter litteratur från norska och danska.

Elsa Thulinpriset 2017 går till översättaren Urban Andersson, född i Luleå 1938 och numera bosatt i Solna. Förutom att vara flerfaldigt prisbelönad poet och 1966–1987 verksam som litteraturkritiker på Svenska Dagbladet verkar han som översättare av dansk och framför allt norsk litteratur. Han har översatt bland annat Villy Sørensen, Suzanne Brøgger, Thorkild Bjørnvig, Inger Christensen, Jon Fosse, Herbjørg Wassmo och Linn Ullman.

Juryns motivering lyder: ”Det är en särskild konst att översätta våra försåtligt närbesläktade grannspråk norska och danska. En som oförväget antagit denna utmaning är Urban Andersson, som i ett imponerande antal verk med precision och osviklig känsla för nyanser återskapat de mest varierande stilarter, alltifrån det kärvt fåordiga till det uppsluppet spirituella.”

ANNONS

Urban Andersson är aktuell med flera översättningar under året: En modern familj av Helga Flatland, Folkets skönhet av Merete Pryds Helle, Koral av Suzanne Brøgger och Nord av Merete Lindstrøm.

Prisutdelningen sker den 25 maj kl 18.00 på Norges ambassad i Stockholm.

Elsa Thulins översättarpris har delats ut sedan 1960 och belönar en hel översättargärning. Priset förvaltas av Översättarsektionen i Sveriges Författarförbund och består av en plakett, formgiven av Edvin Öhrström, och en penningsumma.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.