Storytel på listan över Europas 1000 snabbast växande bolag

Jonas Tellander, vd Storytel. Foto: Theresia Jatta Kölin.

Storytel fortsätter växa snabbt – mest av alla svenska bolag på Financial Times lista över de 1000 mest snabbväxande i Europa.

Listan täcker bolag från 31 länder och räknar den ackumulerade omsättningstillväxten under åren 2013 till 2016. Under de här åren växte Storytel med hela 1007 procent, vilket är mest av alla de 17 svenska bolag som platsar på listan. Storytel fanns med på listan redan förra året, vilket vi skrev om då.

På en sådan här lista räcker dock 1000 procents tillväxt bara till en 110:e plats. Faktum är att det bolag som växte allra mest, brittiska matleveransföretaget Deliveroo som grundades 2013, hade en tillväxt på 107 117 procent och gick från 0 till 1049 anställda på samma tid. Omsättning: 157 miljoner euro.

Listan domineras av teknikbolag, 155 av företagen.

ANNONS

Även det näst snabbast växande svenska bolaget på listan har en viss koppling till bokbranschen – det är nämligen Adlibrisgrundaren Pär Svärdsons nya bolag Apotea som 2013-2016 växte med 799 procent.

Sedan ska det direkt sägas att det är svårt att jämföra enbart tillväxten då vissa bolag alltså i princip startat och växt från noll på dessa tre år, medan andra etablerat sig och växt från redan stora bolag till gigantiska. Spotify exempelvis kommer först på 556:e plats och är tolva bland de svenska med sin tillväxt på ”bara” 293 procent. Men deras omsättning var 2,9 miljarder euro 2016, att jämföra med Storytels 79 miljoner euro (siffror ur FT:s tabell). Faktum är att Spotify är det bolag som omsätter mest av alla de tusen bolagen på topplistan.

De tio snabbast växande svenska bolagen:
1. Storytel (Media/böcker) +1007 %
2. Apotea (Läkemedel/ehandel) +799 %
3. Izettle (Fintech) +730 %
4. Trustly (Fintech) +569 %
5. Instaniator (Fintech) +451 %
6. Krut Sociala Tjänster (Hälsovård) +384 %
7. Bygglet (Teknik) +368 %
8. Stillfront Group (Spel) +358 %
9. Bannerflow (Reklam) +357 %
10. Trippus (Teknik) +322 %

ANNONS

Läs hela Financial Times topplista här. Vad krävdes för att platsa på listan? En tillväxt på 144 procent var vad bolaget på plats 1000 hade. Vissa andra kriterier om storlek skulle också vara uppfyllda: omsatt minst 100 000 euro 2013 och minst 1,5 miljoner euro 2016.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.