”En helt vanlig familj” av Edvardsson såld till fjorton länder

Mattias Edvardsson. Foto: Caroline Andersson

Stora internationella framgångar för Mattias Edvardssons andra spänningsroman under Bokmässan i London – fjorton länder har nu köpt in rättigheterna.

Bokmässan i London blev en fullträff för Mattias Edvardssons spänningsroman En helt vanlig familj.  Det tog bara en vecka efter att boken översatts till engelska för buden att börja trilla in och nu på fredagsmorgonen bekräftar Ahlander Agency att fjorton länder köpt in boken och att ytterligare fem auktioner pågår.

En helt vanlig familj är Mattias Edvardssons andra roman. Han är verksam och bosatt i Lund där även boken utspelar sig.

– Det är så roligt och ganska obegripligt att läsare runt hela världen kommer att få ta del av min berättelse. Jag är glad och överväldigad och hoppas att andra ska tycka lika mycket om den här boken som jag gör, säger han i ett pressmeddelande.

Hans förläggare, Karin Linge Nordh på Forum, delar hans glädje:

– Det känns helt fantastiskt att en bok jag har trott så starkt på för den svenska marknaden nu hyllas och köps av förläggare runtom i världen. Självklart kommer det att leda till ett ökat intresse för Mattias Edvardssons författarskap även i Sverige, säger hon.

Agenten Astri von Arbin Ahlander på Ahlander Agency menar i samma pressmeddelande att bokens internationella framgångar delvis beror på att tematiken i boken är universell och ”genialiskt konstruerad”. Storyn bygger på psykologisk spänning och handlar om en familj i Lund som får sin lugna tillvaro i samhällets medelklass vänd upp och ner när familjens tonåriga dotter grips misstänkt för mord.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

– Det är fantastiskt för en svensk författare att få möjlighet att nå ut i världen på det här sättet, säger Astri von Arbin Ahlander. Visst pågår det en hype, men förläggarna har verkligen haft enastående reaktioner på boken i sig så under mässan kunde vi sitta ner och diskutera karaktärerna och språket och dela vår entusiasm vilket är det mest givande man kan få göra som agent. 
Hade ni förväntat er att det skulle gå så bra?
– Ja, vi hade både planerat för det och byggt upp lanseringen innan så det var inte oväntat. Men det är inte desto mindre roligt för det, säger Astri. Försäljningen tog fart redan samma dag som vi gick ut med boken, då Celadon books från USA preemptade, och sedan har det strömmat in under mässan. 
Hur upplevde du mässan i allmänhet?
– Det var en rolig mässa, säger Astri. Det har varit några år då det har varit mycket diskussioner kring en negativ marknadsutveckling och så vidare men nu var stämningen generellt positiv.
Följande länder och förlag har köpt rättigheterna till En helt vanlig familj:
Brasilien, Suma/Companiha
Kina, Xiron
Tjeckien, Euromedia
Finland, Like
Frankrike, Sonatine
Tyskland, Blanvalet
Ungern, Partvonal/Lira
Island, Bjartur
Litauen, Baltos Lankos
Polen, Znak
Spanien, Salamandra
Sverige, Forum
Storbritannien, Pan Macmillan
USA, Celadon Books
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL