Idag kom statistiken över svenska förlags försäljning under 2017

Årets statistik är här! Nyfiken på hur det står till i branschen? Läs mer i artikeln ...

Som vanligt presenterar Svenska Förläggareföreningen statistik över utgivning och försäljning och krasst kan man konstatera att försäljningen 2017 ökar, men att vinsten inte följer med i kurvan på grund av en ökad andel digital utgivning. 

Idag kom det helt ny statistik från Svenska Förläggareföreningen, som bekräftar att både förlagens utgivning och försäljning ökade under 2017. Statistiken utgår från föreningens medlemmar, cirka 70 förlag.

Om man tittar på försäljningen så syns en liten ökning på 3 procent och den blir mindre relevant om man räknar med att nya medlemmar tillkommit. Utan dem blir ökningen blygsamma 1 procent.

ANNONS

Som vanligt är det ett litet antal titlar som bidragit till ökningen och namnen på författarna är bekanta. Vi ser till exempel David Lagercrantz, Camilla Läckberg och Dan Brown i spetsen, som alla varit aktuella under året. På samma sätt är det tydligt att det är just nya böcker som ligger i fronten för försäljningen, och att titlar snabbt åldras när de hamnar i kölvattnet.

Precis som väntat är också trenden där digital utgivning tar mark fortsatt stark och efterhand tappar tryckt litteratur, men trots det ser vi också att den digitala marknaden genererar mindre pengar till förlagen. Sammantaget ökade all försäljning med tre miljoner exemplar, men eftersom en stor del av dem var digitala, så ökar inte vinsten proportionerligt mot förra året. Intäkterna från de digitala formaten gick bara upp med 40 procent, trots att försäljningen ökade med hela 120 procent.

Fortsatt starkt gick precis som många bokhandlare väntat barn- och ungdomsböckerna. Inom just den genren ser man tydligt att ljudboken är på frammarsch igen och dubblar sin försäljning, om man jämför med hur det var 2016. Summa summarum visar även att skönlitteraturen ökade, mest digitalt, medan fackböckerna inte nådde upp till tidigare nivåer.

ANNONS

Kristina Ahlinder, som är vd för Svenska Förläggareföreningen, säger i ett uttalande att det är positivt och viktigt att förlagen går bra, även om försäljningsökningen inte var så stor. Hon nämner också att förlagens ekonomi påverkas av förskjutningen från tryckt till digitalt, eftersom vinsten minskar trots ökad försäljning.

På den digitala marknaden ser vi en stor ökning av strömmade titlar och av dem är det många som är publicerade sedan tidigare och alltså kommer från en så kallad backlist. Eböckerna genererar i sig mycket lite i vinst även om de står för nästan 30 procent av de nya titlarna.

Sammanfattningsvis minskar förlagens samlade försäljning mot bokhandeln med 6 procent medan försäljningen till internetbokhandel ökade med 9 procent under samma period 2017. Rean är precis som tidigare en stabil vinstfaktor för branschen, och utgjorde ca 4 procent av den samlade försäljningen.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Vill du läsa mer? Mer statistik finns på http://www.forlaggare.se/faktabank.

 

FAKTARUTA 2017

Omsättning totalt
Bokförsäljning                       + 3 %

Utgivning totalt
Antal nya titlar                     + 23 %

Sålda exemplar, endast nya titlar
Totalt                                    + 12 %
Per titel                                     – 9 %

 

Digitala böcker, endast nya titlar

E-böckerna motsvarar 30 % av antal utgivna titlar och 2 % av försäljningen (kr)
Ljudböckerna motsvarar 21 % av antal utgivna titlar och 11 % av försäljningen (kr)

Digitala böcker totalt (e-böcker och ljudböcker, nyheter och backlist)
Digitala böcker motsvarar 18 % (324 miljoner kr) av den totala försäljningen

Notering
Sedan 1973/74 tar Svenska Förläggareföreningen fram statistik över sina medlemsförlags utgivning och försäljning av allmänlitteratur till olika typer av återförsäljare samt förlagens direktförsäljning.

Eftersom statistiken är begränsad dels till allmänlitteratur, dels till medlemsförlag inom Förläggareföreningen, ger den inte en fullständig bild.

 

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit sju romaner och tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.