English Bookshop i Uppsala blev Bookstore of the Year 2018

Världens bästa bokhandel finns i Uppsala - det blev i alla fall The English Bookshop i Uppsala som vann prestigefyllda priset Bookstore of the Year 2018 vid Bokmässan i London.

Igår kväll delades priset för Bookstore of the Year 2018 ut på bokmässan i London. Och vinnaren blev den svenska bokhandeln The English Bookshop i Uppsala.

Under London Book Fair 10–12 april delas ett antal utmärkelser ut under flaggan International Excellence Awards. Bland annat utses bästa ljudboksutgivare, bästa bibliotek, bästa litteraturfestival, bästa akademiska förlag (se ett urval av pristagarna längre ner i denna artikel).

Och årets höjdpunkt för Sverige: årets bästa bokhandel, The Bookstore of the Year Award. En av tre nominerade bokhandlar var The Uppsala English Bookshop som drivs av Jan Smedh tillsammans med Christer Valdeson.

ANNONS

– Det känns stort att ha blivit nominerade av våra kolleger i branschen som både delar vår passion för läsande och som vet vilken tuff bransch vi verkar i. Det är en enorm bekräftelse på att vi håller hög klass i det vi gör. Den här finalplatsen är också ett MVG till vår personal – de är fantastiska! sa Jan Smedh i ett pressmeddelande före prisutdelningen.

The English Bookshop i Uppsala vann den prestigefyllda utmärkelsen Bookstore of the Year 2018.

Och det blev Jan och hans svenska kollegor som fick anledning att jubla i London.

De övriga nominerade var rumänska Cărturești (en kedja med 22 butiker runt om i Rumänien), samt Timbooktoo i Gambia (en butik i Serrekunda nära Atlantkusten).

ANNONS

– Vi är i otroligt gott sällskap i finalomgången, så konkurrensen är hård – men också kollegialiteten, säger Jan. Cărturești har sedan år 2000 byggt upp en imponerande kedja av butiker, många med vackra interiörer, och Timbooktoo gör ett viktigt arbete sedan 1998 och har blivit Gambias ledande bokhandel.

Jan var själv på plats i London tillsammans med Tom Henley som driver The English Bookshop i Stockholm. De rapporterade från prisutdelningen via sociala medier – Twitter (bookshop_se) och Facebook (Uppsala English Bookshop).

Här är några av kvällens alla vinnare (källa Publishing Perspectives):

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Academic and Professional Publisher Award: Brill Publishers (Nederländerna)

Audiobook Publisher of the Year: Penguin Random House Audio (USA)

Bookstore of the Year Award: The Uppsala English Bookshop (Sverige)

Educational Initiatives Award: Quirky Kid (Australien)

Library of the Year Award: National Library of Latvia (Lettland)

LitTranslation Initiative Award: Geopoetika (Serbien)

The Literary Agent Award: Deborah Harris, The Deborah Harris Agency (Israel) och Gloria Gutierrez, Balcells Agency (Spanien)

Literary Festival Award: George Town Literary Festival (Malaysia)

Quantum Innovation Award: Tag Livros book club (Brasilien)

Rights Professional Award: Jennifer Powell, Scholastic (USA)

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.