Fördubblad försäljning av ljudböcker på fem år i UK

Den brittiska marknaden för ljudböcker växer och lockar nya konsumenter till böcker. Foto: Fotolia.

Ljudboksboomen är global och den fördubblade försäljningen av ljudböcker i Storbritannien de senaste fem åren verkar bero på att nya läsare lockas till böcker.

– Den här fascinerande undersökningen från vår datapartner Nielsen Book verkar visa det som vi misstänkt, att ljudböcker inte äter av pappers- eller eböcker utan för in nya konsumenter till bokmarknaden. Uppgången för podcasts och lättheten att lyssna på digitala apparater har lockat en ny generation till glädjen i att ha en bok ”on the go”, säger Jacks Thomas, direktör på London Book Fair till The Bookseller.

De senaste fem åren har ljudboksförsäljningen fördubblats. Ljudböcker står nu för 5 procent av de pengar som konsumenter lägger på böcker i UK, och 7 procent av den skönlitterära försäljningen.

De genrer där ljudböcker fått störst genomslag är sci-fi och fantasy, klassisk skönlitteratur, självhjälp, historia och vetenskap.

ANNONS

Audible är marknadsledande i UK. Under förra året etablerade sig Kobo, Audiobooks.com samt svenska BookBeat på den brittiska marknaden. De sistnämnda har dock tillfälligt pausat sin marknadsföring i väntan på att övertyga de brittiska förlagen om att släppa sina kataloger för streaming.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

ANNONS

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.