Nytt världsrekord i långläsning av nigerianske Bayode: 120 timmars högläsning

Det är inte lätt att sitta still i fem dagar och läsa nästan oavbrutet ...

Nyligen slogs ett nytt världsrekord i högläsning i Nigeria. Det gamla rekordet från 2006 slogs med 6 timmar och 45 minuter och numera är det 120 timmar som gäller. 

Att det sätts nya rekord till Guinness Rekordbok hör till vanligheterna, men för oss bokälskare händer det mer sällan. Dock, när det sker, så sker det rejält. Nu har Bayode Treasures-Olawunmi från Nigeria slagit nytt rekord i långläsning, vilket i praktiken innebär ett rekord i högläsning. Grenen benämns på engelska som The Longest Reading Marathon (Read Aloud).

Rekordförsöket sattes exakt klockar 15.30 den 3 mars på YouRead biblioteket i Yaba, Lagos. Som pappa till tre barn är Bayode van att hålla sig vaken, även om det här var något i hästväg … under fem dagar höll han på, i mer än 120 timmar.

Den tidigare rekordhållaren Nepali Deepak Sharma förlorade därmed sin titel, som han fått efter 113 timmar och 15 minuter år 2008.

Under sitt rekordförsök läste Bayode mest inhemsk litteratur, av författare som Toni Kan och Leye Adele. Sammanlagt använde han sig av sjutton böcker av tretton olika författare.

Utmattad efter sin succé sa han:

– Det här är det mest spännande jag gjort. Det är inte lätt för en människa att sitta ner och läsa under fem dagar i sträck. Men jag gjorde det för att jag ville uppmärksamma läsandet och skrivandet här i Nigeria. Varje dag fick jag bara sova, äta och tvätta mig under två timmar sammanlagt. Men nu är jag glad att det är över.

För att säkerställa hans hälsa fanns det hela tiden en ambulans på plats.

Hans fru Tosin berättar också att hon inte trodde på honom när han berättade om sina planer. Enligt egen utsago svarade hon då bara att han gjorde bäst i att se till att tjäna pengar och sätta mat på bordet. Läsa böcker fick han göra på sin fritid. Men efter några dagar påpekade han samma sak igen.

­– Det jag kan säga om min man är att han är brilliant och oerhört fokuserad, och jag är glad att jag till slut stöttade honom i det här, säger Tosin. Nu har hans dröm slagit in.

Kanske något man skulle prova, det här. Frågan är vilka böcker man skulle läsa högt ur under fem dagar. Själv hade jag valt Stephen King, Terry Kay och kanske något av Jonathan Safran Foer.

Vad hade du valt?

Grattis Bayode, säger vi på Boktugg.


Se klipp på YouTube från världsrekordet

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL