Maria Edsman blir ny VD för Akademibokhandeln och Bokus i april 2018

Maria Edsman, tillträdde som vd för Akademibokhandeln den 14 april 2018 och efterträdde då Maria Hamrefors.

Maria Edsman, idag försäljningschef för Akademibokhandeln, blir ny VD för Akademibokhandeln och Bokus den 16 april. Hon efterträder Maria Hamrefors som väljer att lämna sin operativa roll.

Koncernen med Akademibokhandeln och Bokus, som sedan juli 2017 ingår i den svenska industrigruppen Volati, står inför ett skifte på ledarposten. Maria Hamrefors har varit VD sedan 2010 och lett arbetet med att omvandla Akademibokhandeln till Sveriges ledande bokhandelsaktör med starka varumärken, lönsamma butiker och en bred digital närvaro, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Det har varit en otroligt spännande resa som vi har gjort under de här åtta åren – från en verksamhet med betydande utmaningar och svag lönsamhet till den starka position vi har idag. Jag fyller 62 i år och känner att det nu är dags att lämna över stafettpinnen för en friare tillvaro, säger Maria Hamrefors i samma pressmeddelande.

Maria Hamrefors arbetar kvar i organisationen till sommaren och kommer därefter att vara senior rådgivare till Volatikoncernen samt ägna sig åt styrelseuppdrag, bland annat i Volatiägda Besikta Bilprovning.

Maria Edsman började 2014 på Akademibokhandeln som försäljningschef med ansvar för försäljning, butiker och omnikanal. Hon har gedigen erfarenhet från detaljhandeln, bland annat som VD för klädkedjorna Polarn O. Pyret och Brothers & Sisters. Som försäljningschef och del av företagets ledningsgrupp har Maria Edsman spelat en viktig roll i Akademibokhandelns utveckling.

– Vårt mål är att vara ledande i alla försäljningskanaler för böcker. Vi har redan en stark position både i butik och e-handel och jag ser fram emot att i rollen som VD fortsätta utveckla vår position och våra kunderbjudanden i både den fysiska och digitala världen, säger Maria Edsman.

Styrelseordförande Mårten Andersson är nöjd över att ha funnit en så stark intern efterträdare till Maria Hamrefors.

– Den interna rekryteringen understryker vår uppfattning att Akademibokhandeln är ett välskött företag med en engagerad, kunnig och drivande ledning. Maria Hamrefors har gjort ett fantastiskt arbete som omfattat samgåenden, omställningar och framåtriktade satsningar, och jag kan inte tänka mig någon bättre lämpad än Maria Edsman att ta det arbetet vidare, säger Mårten Andersson, styrelseordförande i Akademibokhandeln och VD för Volati i ett pressmeddelande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL