Maria Edsman blir ny VD för Akademibokhandeln och Bokus i april 2018

Maria Edsman, tillträdde som vd för Akademibokhandeln den 14 april 2018 och efterträdde då Maria Hamrefors.

Maria Edsman, idag försäljningschef för Akademibokhandeln, blir ny VD för Akademibokhandeln och Bokus den 16 april. Hon efterträder Maria Hamrefors som väljer att lämna sin operativa roll.

Koncernen med Akademibokhandeln och Bokus, som sedan juli 2017 ingår i den svenska industrigruppen Volati, står inför ett skifte på ledarposten. Maria Hamrefors har varit VD sedan 2010 och lett arbetet med att omvandla Akademibokhandeln till Sveriges ledande bokhandelsaktör med starka varumärken, lönsamma butiker och en bred digital närvaro, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Det har varit en otroligt spännande resa som vi har gjort under de här åtta åren – från en verksamhet med betydande utmaningar och svag lönsamhet till den starka position vi har idag. Jag fyller 62 i år och känner att det nu är dags att lämna över stafettpinnen för en friare tillvaro, säger Maria Hamrefors i samma pressmeddelande.

Maria Hamrefors arbetar kvar i organisationen till sommaren och kommer därefter att vara senior rådgivare till Volatikoncernen samt ägna sig åt styrelseuppdrag, bland annat i Volatiägda Besikta Bilprovning.

ANNONS

Maria Edsman började 2014 på Akademibokhandeln som försäljningschef med ansvar för försäljning, butiker och omnikanal. Hon har gedigen erfarenhet från detaljhandeln, bland annat som VD för klädkedjorna Polarn O. Pyret och Brothers & Sisters. Som försäljningschef och del av företagets ledningsgrupp har Maria Edsman spelat en viktig roll i Akademibokhandelns utveckling.

– Vårt mål är att vara ledande i alla försäljningskanaler för böcker. Vi har redan en stark position både i butik och e-handel och jag ser fram emot att i rollen som VD fortsätta utveckla vår position och våra kunderbjudanden i både den fysiska och digitala världen, säger Maria Edsman.

Styrelseordförande Mårten Andersson är nöjd över att ha funnit en så stark intern efterträdare till Maria Hamrefors.

ANNONS

– Den interna rekryteringen understryker vår uppfattning att Akademibokhandeln är ett välskött företag med en engagerad, kunnig och drivande ledning. Maria Hamrefors har gjort ett fantastiskt arbete som omfattat samgåenden, omställningar och framåtriktade satsningar, och jag kan inte tänka mig någon bättre lämpad än Maria Edsman att ta det arbetet vidare, säger Mårten Andersson, styrelseordförande i Akademibokhandeln och VD för Volati i ett pressmeddelande.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.