Bagdads första kvinnliga bokhandlare brinner för kvinnors rättigheter

Skärmklipp från irakiska bokhandlaren Bara’a al-Biyatis Youtubekanal Bara’a is Reading.

Iraks huvudstad har fått en ny bokhandlare och litterär profil. 29-åriga Bara’a al-Biyati både säljer, ger ut och vloggar om böcker.

Många är det som drömmer om att starta en egen bokhandel, men färre är det som gör slag i saken. Bara ett fåtal lyckas. En av dem är Bara’a Abdul Hadi Mudher al-Biyati – den första kvinna som driver bokhandel och förlagsverksamhet på al-Muntanabbi Street, Bagdads litterära centrum, skriver NBC News.

Bara’a al-Biyati, 29 år, kommer från en familj som älskar böcker och litteratur, och hennes karriär som bokhandlare tog fart när hon av ett infall började volontärarbeta med att bland annat sköta sociala medier för en bokhandlare på gatan al-Muntanabbi, där många butiker och knallar säljer just böcker. Tre år senare, i början av 2017, tog hon nästa steg. Med finansiell backning av sin pappa öppnade hon Bara’a Bookstore and Publishing House.

ANNONS

Hon har fått ett varmt mottagande av både sina bokhandlargrannar och av media – varje vecka sänder hon inslag i den lokala tv-kanalen där hon diskuterar nya böcker. Dessutom driver hon en egen Youtubekanal om litteratur, Bara’a is Reading.

Förutom att sälja böcker ger hon också ut dem. Hittills har det blivit sex böcker som handlar om kärlek och kvinnors roll i det irakiska samhället, och fler böcker är planerade att ges ut under 2018. Hon har dock sagt att hon inte tänker ge ut något som handlar om politik eller religion.

Al-Biyati är dessutom en förespråkare för kvinnors rättigheter och kämpar för kvinnors möjlighet att göra karriär. Hon säger att hon vill ”återinföra kvinnors betydelse i [det irakiska] samhället” och på sikt vill hon starta en en politiskt oberoende organisation för kvinnliga rättigheter. Under bara ett par år har hon blivit en förebild för många kvinnor och inspirerat dem att satsa på sina yrkesdrömmar.

ANNONS

– Jag hoppas att alla kommer att känna till mig, både inom och utanför Irak, som en självständig kvinna som klarade att uppfylla sin dröm och förbättra irakiska kvinnors liv, sa hon till NBC News.

Ett videoklipp från Bara’a al-Biyatis Youtubekanal:

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.