Bokförlaget Semic avslutar samarbetet med Maze Runner-författare

Bästsäljande ungdomsförfattaren James Dashner har blivit anklagad för sextrakasserier. Foto: Maria Wood

Efter anklagelser om sexuella trakasserier väljer Bokförlaget Semic att inte ge ut fler böcker av den amerikanska ungdomsförfattaren James Dashner.

För en tid sedan rapporterade vi om att den populära ungdomsförfattaren James Dashner, känd bland annat för sina böcker om Maze Runner och The 13th Reality, har anklagats för sexuella trakasserier av flera anonyma personer. Detta ledde till att både Dashners agent och flera av hans amerikanska förlag valde att avsluta sina samarbeten med honom.

I Sverige har James Dashners böcker getts ut av Bokförlaget Semic och framförallt Maze Runner-serien har varit mycket framgångsrik. Den senaste av Dashners böcker kom ut på svenska i augusti 2017. Även Semic har fått ta ställning till hur de ska förhålla sig till anklagelserna om sextrakasserier.

– Vi blev informerade av agenten att de valt att avsluta sitt samarbete med författaren på grund av anklagelser om sexuella trakasserier, berättar Bokförlaget Semics förlagschef Måns Gahrton. Vi har i övrigt fått mycket knapphändig information. Det vi fått veta är han varken är åtalad eller dömd för något, men att han erkänt och bett om ursäkt för olämpliga saker som han gjort.

Bokförlaget Semic bekräftar för Boktugg att de har beslutat att inte gå vidare med författarskapet och publicera ytterligare böcker av James Dashner.

– Bokförlaget Semic, liksom övriga Bonnierföretag, har nolltolerans mot sexuella trakasserier. Det är viktigt för oss att det upprätthålls, säger Måns Gahrton.

Till vilken gräns anser ni att böcker kan stå för sig själva utan att förknippas med författarens personliga handlingar eller värderingar?
– Det är svåra frågor och det finns inga exakta svar. Yttrandefriheten måste alltid värnas. Samtidigt spelar det självklart roll vem författaren är och vad hen står för. En enskild bedömning behöver göras vid varje utgivningsbeslut, säger Måns Gahrton.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL