Google uppmärksammar internationella kvinnodagen med miniböcker på startsidan

Skärmklipp från Googles startsida på internationella kvinnodagen den 8 mars 2018.

Var du inne på Google den 8 mars? Då kanske du lade märke till de tolv tecknade berättelserna av kvinnliga illustratörer från olika delar av världen.

Att Googles logga förändras titt som tätt med anledning av bland annat högtider, evenemang och jubileum har nog de flesta noterat. Den första tillfälliga ”Google Doodle” kom 1998 och uppmärksammade festivalen Burning Man. Men vad som från början var enkla grafiska modifikationer av loggan har de senaste åren förvandlats till något helt annat – allt ifrån finurliga animationer till interaktiva ”doodles”.

När man klickar på pilen öppnas biblioteket med de tolv tecknade berättelserna. Skärmklipp från Googles startsida.

Idag, på internationella kvinnodagen den 8 mars, har Google lagt upp ett bibliotek bestående av tolv grafiska berättelser, eller seriestrippar om man så vill. Varje berättelse består av 4–5 tecknade ”sidor” med eller utan text (all text finns översatt till svenska). Berättelserna tar upp olika teman och budskap, men alla handlar om kvinnor på ett eller annat vis. Vissa av dem verkar ha självbiografisk karaktär medan andra är fiktiva.

ANNONS

De tolv kvinnor som har skapat berättelserna är samtliga illustratörer/grafiker/serietecknare till yrket och kommer från över hela världen, vilket också speglas i verken. Flera av dem har gett ut böcker, men bara en finns utgiven på svenska: Francesca Sanna med bilderboken Flykten som utkom 2016 på Rabén & Sjögren.

Här är alla tolv berättelser:

Åldrar och faser av Chihiro Takeuchi
Min moster blommar av Estelí Meza
Minuter av Tillie Walden
Ntsoakis seger av Karabo Poppy Moletsane
Hemland av Saffa Khan
Fantastiska Aarthi av Isuri
Lådan av Francesca Sanna
Skicka vidare av Tunlaya Dunn
På taket av Kaveri Gopalakrishnan
Kärlek av Laerte
Tillit av Philippa Rice
November 1989 av Anna Haifisch

ANNONS

Google har uppmärksammat internationella kvinnodagen varje år sedan 2009. I år uppmanas kvinnor att dela med sig av sina egna berättelser under hashtaggen #HerStoryOurStory.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.