Dolly Partons bokprojekt har skänkt fler än 100 miljoner böcker till barn i världen

När hon startade Imagination Library för många år sedan var det tänkt att bli ett lokalt projekt, men nu har hon berört miljontals liv med sin tanke om att läsning skapar framtidsutsikter.

Det är förvånande när man inser hur mycket som ryms inom oss alla – idéer och tankar och projekt som påbörjas, och ibland leder vidare till något större. Inte minst gäller det stora artister, som är giganter inom sin bransch, men som då och då gjort avtryck inom helt andra områden. Hur många känner egentligen till att Dolly Parton en gång startade ett litet projekt, som sedan växte och till dags datum skänkt fler än 100 miljoner böcker till barn? Om allt det skriver npr.org, och lyfter fram den goda nyttan som Dolly gjort med sitt arbete.

Hon kallar det för Imagination Library, ett ideellt projekt som varje månad skickar ut gratis böcker till barn mellan 0 och 6 år. Det började för några år sedan när hon insåg att hennes gamla pappa aldrig fått chansen att lära sig läsa och skriva.

– Min pappa fick aldrig chansen att gå i skolan. Och han kunde varken läsa eller skriva, och det hindrade honom i livet. Han var en smart man och hade gott om sunt förnuft.

Så det var ett mycket personligt ämne för henne och utgångspunkten för projektet, som skulle se till att barn i hennes hemområde i Tennessee alltid hade tillgång till böcker. Sagt och gjort startade hon Imagination Library i liten skala 1995 och hade ingen aning om att det skulle explodera över hela landet. Nu finns projektet i 50 stater och till viss del också i Kanada, Australien och Storbritannien.

Upplägget är att lokala sponsorer går in och hjälper till med finansieringen. De betalar en mindre summa som går direkt som delbetalningen för bokinköpen. Böckerna väljs ut av en expertpanel, som ser till att rätt böcker kommer till rätt åldersgrupp.

En förälder som fått böcker under flera år till sin son säger:

– Projektet är bra, för det får oss att läsa böcker vi annars inte hade valt, säger hon. Nu har jag läst för min son nästan varje dag i hans liv tack vare det här. Och jag uppskattar verkligen att man får lite frågor som man kan ställa till barnen efter läsningen. Ibland har man haft en lång och svår dag och vet inte vad som funkar att prata om efter boken, och då kan man använda förslagen som står längst bak.

När hennes son nu blivit gammal nog för att börja skolan upphör deras del av Dollys bokprojekt, men föräldern säger att hon kan se en tydlig koppling mellan deras läsande där hemma och sonens förmåga att hänga med i skolan.

Dolly Parton själv är glad att hennes pappa levde länge nog för att få se projektet ta fart och han älskade att barnen där hemma kallade henne för boktanten. Och hon står benhårt fast vid sin inledande tanke med Imagination Library. Eller som hon säger själv:

– Om du kan läsa, men inte har råd med en högre utbildning, så kan du ändå ta reda på allt du vill här i livet. Det finns en bok om allt. Jag tycker det är viktigt att man därför uppmuntrar barnen till just läsning. Och att de drömmer stort, om ett fint liv och en god framtid.

När målet med 100 miljoner skänkta böcker nu är avklarat, siktar de på en miljard.

 

­

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL