Författare och illustratör i storbråk om ett udda bokomslag

Ibland kan det bli rejält fel - när Terry Goodkind lade ut en kommentar om omslaget på sin senaste bok lät reaktionerna inte vänta på sig

Terry Goodkind gick offentligt ut och snackade ner omslaget som Bastien Lecouffe-Deharme gjort till hans senaste bok. Resultatet blev en sårad illustratör och en ångerfull författare.

Ibland kan det visst gå helt fel i samarbetet mellan författare och illustratör, och en fråga blir vad som är lämpligt att säga officiellt och inte. Efter att Terry Goodkinds nya bok släppts gick han ut och sa att han hatade omslaget och att det var rent anskrämligt. Ordagrant sa han att illustratören skapat något som var skrattretande dåligt.

Illustratören Bastien Lecouffe-Deharme blev ledsen och upprörd. Som upphovsman till den amerikanska upplagans omslag av Shroud of Eternity förstod han ingenting när Terry gick ut offentligt och kallade hans arbete skit. Eller som han egentligen påstod: Det är en fantastisk bok, med ett riktigt dåligt omslag.

Enligt webbsidan The Bookseller har Bastien Lecouffe-Deharme ändå lyckats hitta en ljuspunkt i alltihop. Stödet från andra i branschen har varit starkt.

Är det bara en historia om ett oaktsamt uttalande, eller något mer?

Historien började med att författaren Terry Goodkind gick ut på sin Facebook-sida och berättade för sina 200 000 följare att han verkligen hatade omslaget till sin nya bok. Han till och med drev lite med alltihop, vilket så klart gjorde saken än värre.

Han bad sedan fansen rösta angående omslaget (är det fult eller superbt) i en tävling där han skulle lotta ut exemplar av samma bok. I nuläget har fler än 20 000 människor röstat.

Senare ändrade han i sin originalpost och sa då att arbetet som illustratören gjort var fint, men att kommunikationen mellan förlaget och honom brustit. Det som nu syns på omslaget representerade inte alls innehållet, enligt honom, men det var inte illustratörens/formgivarens fel.

Det gjorde ändå inte saken mycket bättre. Bastien Lecouffe-Deharme beskriver själv för samma webbsida att han en dag vaknade och såg att han hade mail from ett av Terry Goodkinds fans som berättade vad som hade hänt och att man nu röstade om omslaget online.

­– Jag har aldrig hört talas om något liknande, säger Bastien i en kommentar. Och alla de jag pratat med online säger samma sak. Jag tycker det är motbjudande.

Illustratören säger sig heller inte förstå varför Terry gått ut med det här nu, när han aldrig sagt ett ord om omslaget till den första boken i serien som i praktiken går i samma stil.

Här ser man dock ett tydligt problem i hans efterföljande kommentarer, som kan vara värt att fundera över. Han nämner att det inte är hans jobb som illustratör att läsa hela boken eller sätta sig in i den. Arbetsförhållandena och ekonomin tillåter det helt enkelt inte.

Men kanske är det inte så konstigt att det kan bli fel i så fall?

Fler ursäkter följde, men skadan är redan gjord

Att Terry Goodkind sedan bett om ursäkt igen och till och med kallat Bastien Lecouffe-Deharme en storartad och talangfull kreatör har inte hjälpt. I ett uttalande säger Terry att han försökte vara rolig och belysa hur dåligt representerade karaktärerna i boken blivit på omslaget.

­I slutänden säger illustratören själv att han ändå är glad att det här hände, eftersom han tycker det har varit en nyttig erfarenhet. Nu kan det liksom inte bli värre och stödet från branschen har varit gott.

Som åskådare lämnas vi kvar med den förvånande insikten om att illustratörer alltså inte alltid läser böckerna de ska göra omslaget till, men också av att en så storsäljande författare som Terry Goodkind går ut och pratar ner en kollega på det sättet. Han man sålt över sjuhundra tusen böcker borde man kanske fundera lite på hur det man säger drabbar andra. Eller vem av dem har rätt?

Fortsättning lär följa.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL