UK: Förlag säger upp samarbete med ungdomsförfattare efter anmälningar om sexuella trakasserier

Bästsäljande ungdomsförfattaren James Dashner har blivit anklagad för sextrakasserier. Foto: Maria Wood

James Dashner, som bland annat har skrivit böckerna om Maze runner, anklagas för sexuella trakasserier och förlorar både agent och förlag.

Penguin Random House, Chicken House och Sweet Cherry Publishing klipper alla banden med James Dashner, strax efter att hans litterära agent valt att avsluta deras samarbete. Detta på grund av att Dashner i mitten av februari 2018 anklagades för sexuella trakasserier av flera personer som uttalade sig anonymt i ett kommentarsfält på sajten School Library Journal, rapporterar The Bookseller.

Förlagen meddelar att de inte kommer att ge ut fler av Dashners böcker eller trycka om de titlar som redan är utgivna, och Sweet Cherry Publishing har även beslutat att ställa in marknadsföringen av den pågående serien The 13th Reality.

ANNONS

– Vi kan inte stödja en författare som har varit en del av problemet med trakasserier inom bokbranschen. Det vore inte moraliskt rätt eller rättvist mot dem som har trätt fram, säger en av förläggarna, och Dashners agent sa i ett uttalande att han inte med gott samvete kunde fortsätta jobba med Dashner.

James Dashner har publicerat en ursäkt på sociala medier där han erkänner att han har varit en del av problemet som har lett fram till #metoo och andra rörelser som verkar mot sexuella trakasserier. Enligt The Bookseller sade han sig djupt beklaga sina handlingar.

Enligt Nielsen BookScan har James Dashners böcker sålt i nära 800 000 exemplar bara i Storbritannien. I Sverige ges hans böcker ut av Semic.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.