Scribd återgår till abonnemang med obegränsad läsning

Nu återgår Scribd till obegränsad läsning och lyssning i sin tjänst - precis som de svenska streamingtjänsterna. Foto: Fotolia. Montage: Boktugg.

Den amerikanska tjänsten Scribd begränsade sitt abonnemang 2016 men meddelar nu att de återgår till att erbjuda obegränsad läsning och lyssning för 8,99 dollar per månad.

Det är Publishers Weekly som rapporterar om att Scribd nu väljer att åter erbjuda unlimited i sitt abonnemang. Scribd uppger själva att bolagets intäkter uppgick till över 50 miljoner dollar (motsvarande 400 miljoner kronor) under 2017 och de har fler än 700 000 betalande abonnenter med en tillväxttakt på 50 procent per år.

– Vi är lönsamma så vi kan återgå till den ursprungliga modellen och skicka vidare [en del av våra] intäkter till läsare, författare och förlag, säger Trip Adler, vd och medgrundare till Scribd i en kommentar till Publishers Weekly.

Det var 2015 som problemen för Scribd blev uppenbara då romanceläsare storkonsumerade böcker i tjänsten och de minskade antalet romancetitlar.

ANNONS

Året därpå begränsade Scribd tjänsten från obegränsad läsning/lyssning till max 3 eböcker per månad och en ljudbok.

Så vad ska de göra för att inte drabbas av samma problem igen då storläsare plöjer 20 titlar per månad? Jo, även om det ska vara obegränsad tillgång så kommer det att finnas vissa spärrar som ska upptäcka ”överkonsumtion” och då detta sker begränsas tillgången till de dyraste och mest populära titlarna för storläsare.

För svensk del är det givetvis intressant att en amerikansk boktjänst nu väljer unlimited efter att tidigare i viss mån ha dömt ut modellen. Kan det bero på att de svenska tjänsterna Storytel och BookBeat nu rullar ut sina tjänster på alltfler marknader och uppenbarligen lyckas få det att fungera?

ANNONS

Från och med den 6 februari gäller de nya abonnemangsvillkoren på Scribd.

Scribd har tidigare plockat in rejält med riskkapital så de har sannolikt en viss krockkudde ifall det återigen skulle visa sig att unlimited-modellen inte fungerar som planerat.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.