Utomhusbibliotek nästa trend även i Sverige?

Med ett stort glasparti i form av skjutdörrar så ska biblioteket kunna öppnas upp mot utomhusdelen där det blir både plats för läsning och lek. När vädret blir varmare. Just nu är det snö utanför Dartmouth North Public Library i Halifax, Kanada, stå klar. Foto: Halifax Public Libraries.

Dartmouth North Public Library har byggt ett utomhusbibliotek. Det blir Kanadas första bibliotek utomhus, och det finns endast ett fåtal liknande exempel i världen.

– Dartmouth North skapar någonting helt nytt, och jag har kollegor över hela världen som följer detta projekt väldigt noga, säger Asa Kachan, chef på Halifax Public Libraries, till CBC News.

Biblioteksbyggnadens yttervägg har ersatts av skjutdörrar i glas, där man kan se ut över det nya biblioteksområdet. Böcker och möbler kommer flyttas till utomhusbiblioteket under våren så fort vädret tillåter det, och bokhyllorna kommer vara mobila så att personalen enkelt kan flytta in dem vid dåligt väder.

ANNONS

Utomhusbiblioteket kommer användas till en mängd olika aktiviteter, från högläsning och sagoberättande till filmkvällar för familjer. En lekplats har även byggts på det nya området. Förhoppningen är att kunna kombinera böcker, läsning och inlärning med frisk luft och roliga aktiviteter. Det ska bli ett område där alla känner sig välkomna att sitta och läsa, umgås eller leka på lekplatsen.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

– Det ger oss ett större utrymme, där människor kan samlas och umgås med sina grannar. Biblioteket ligger i ett område där de flesta bor i lägenhet, och vi tänker att detta kan fungera lite som deras trädgård, säger Asa Kachan till CBC News.

Projektet startades i september 2017 och blev klart i december. En andra renovering är planerad senare i år. Utomhusbiblioteket finansierades av TD Friends of the Environment Foundation och Atlantic Canada Opportunities Agency, som bidrog med en halv miljon dollar var.

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.