Bokhylla i japanskt hus ska stå emot jordbävningar

Den jordbävningssäkra lutande bokhyllan fungerar även som en stege. Foto: Shinsuke Fujii Architects

I ett arkitektritat hus i Yokohama, Japan, har en sluttande vägg förvandlats till en inbyggd bokhylla som ska motverka att böckerna trillar ut vid en jordbävning.

Arkitekten Shinsuke Fujii har designat ett kompakt modernt hem med en högst påhittig lösning för boknördar som bor i områden med risk för jordbävningar. Längs den sluttande västra ytterväggen finns en inbyggd bokhylla som sträcker sig från golv till tak.

Bokhyllans lutning motverkar att böckerna faller ut om det skulle inträffa en jordbävning, vilket är vanligt i den här delen av Japan. Hyllplanen fungerar även i sig som en stege och gör det enkelt att nå böcker som är placerade högt upp.

ANNONS

Men bokhyllan är inte bara en designdetalj eller en praktisk förvaring av böcker, den är även en central del i byggnadens bärande struktur. En multifunktionell bokhylla, med andra ord.

Alla bilder nedan från Shinsuke Fujii Architects, projekt House in Shinyoshida.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

ANNONS

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.