MiMa förlag ger ut boken som sålt 2 miljoner exemplar

Bloggaren Mark Manson har skrivit boken The Subtle Art of Not Giving a F*ck. Foto: Fernanda Neute.

En av de mest sålda böckerna i USA det senaste året är boken som fått den svenska titeln Den ädla konsten of Not Giving a F*ck, skriven av Mark Manson. Mica Mathiasson på MiMa förlag berättar om hur de kom över den.

Att ta en bästsäljare från USA är ingen garanti för framgång i Sverige. Men det kan bli en fullträff. På Amazons topplista över de mest sålda böckerna 2017 hittade man på fjärde plats The subtle art of not giving a f*ck, skriven av Mark Manson. Han är en amerikansk författare och entreprenör som driver en blogg där han avhandlar ämnen som relationer, livsval och populärpsykologi. Bloggen har över två miljoner besökare per månad. Mark Manson är bosatt i New York.

I början av februari ligger boken fortfarande på 12:e plats på Amazons totala topplista.

– Vi noterade titelns fenomenala framgångar och framfart på många internationella sälj- och topplistor, läste snabbt, blev eld och lågor och gjorde sedan snabbt upp affären med agenten, Andrew Nurnberg Associates, säger Mica Mathiasson, VD och förläggare på Mima förlag.

Så här beskriver det svenska förlaget bland annat boken: ”I decennier har vi fått lära oss att positivt tänkande är nyckeln till ett rikt liv. Men det är dags att inse fakta: Världen är fucked-up och det är bara att leva med det.”

Titeln i sig var förstås en utmaning. Skulle man översätta uttrycket eller dra nytta av titeln som trots allt blivit ett begrepp runtom i världen?

– Det var viktigt för oss att behålla titelns kärna, men ändå tydligt få fram att boken är på svenska. Utifrån det landade vi i Den ädla konsten of not giving a f*ck med undertiteln Så lever du ett bra liv – på riktigt.

På tal om att översätta så har MiMa valt den rutinerade Gabriel Setterborg som bland annat översatt författare som Michael Lewis, Malcolm Gladwell, Sharon Bolton och Mason Cross tidigare.

MiMa förlags första titlar kom ut i augusti förra året och under 2017 gav de ut 14 titlar.

– 2018 räknar vi med cirka 40 nya titlar. 2017, som var vårt första år, var väldigt roligt, intensivt och gick över förväntan.

Med två miljoner exemplar sålda i världen är frågan vilka förväntningar eller förhoppningar förlaget har på den svenska utgåvans försäljning.

Hur mycket trycker ni i första rundan?
– Vi har väldigt stora förhoppningar och hoppas i vart fall på femsiffrigt och mer därtill. Kanske landa i spannet mellan 20 000 och 30 000 exemplar. Första upplagans storlek avgörs av hur införsäljningen som görs nu landar men en god gissning kanske kan vara runt 6 000 exemplar, säger Mica Mathiasson.

Boken släpps först i danskt band samt som ebok. Men redan nu planeras för ljudbok och pocket. De svenska läsarna får dock vänta ett bra tag på den svenska utgåvan som kommer först den 20 augusti. Lite senare i höst vet MiMa förlag om det blir en storsäljare även på den svenska marknaden.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL