Eleonoora Kirk ny agent på Bonnier Rights

Eleonoora Kirk, ny litterär agent på Bonnier Rights.

Agenturen Bonnier Rights har rekryterat Londonbaserade Eleonoora Kirk som ny litterär agent för skönlitteratur och film- och tv-rättigheter.

Den 1 februari 2018 tillträdde Eleonoora Kirk sin nya tjänst som litterär agent på Bonnier Rights. Hon kommer att ansvara för rättigheter för kategorierna Fiction och Film.

– Som barn var jag uppslukad av Elsa Beskows, Selma Lagerlöfs och Astrid Lindgrens böcker, säger Eleonoora till Boktugg. Jag fick hemlängtan när jag som liten flyttade från Finland till Storbritannien och blev kanske på grund av det fascinerad av skandinavisk litteratur. Som bokmal i tonåren slukade jag Henning Mankells samlade verk och upptäckte Peter Høeg, Arnaldur Indriðason, Håkan Nesser och Sjöwall & Wahlöö. Idag känns det som att cirkeln är sluten – nu har jag förmånen att få arbeta med några av författarna som spelade stor roll för mitt läsande yngre jag, och jag får vara en del av att förmedla Sveriges bästa författare till läsare och tittare över hela världen.

ANNONS

Eleonoora Kirk kommer närmast från jobbet som litterär agent på Elina Ahlbäck Literary Agency. Hon har tidigare arbetat med Bonnier Rights chef Elisabet Brännström på Andrew Nurnberg Associates i London. Även fortsättningsvis kommer Eleonoora att vara baserad i London.

– Vi är glada att välkomna Elli till agenturen! Med hennes internationella bakgrund och gedigna expertis som agent kommer hon att vara en viktig pusselbit i agenturens expansion, inte bara för försäljning av litterära rättigheter men också för film och tv, säger Elisabet Brännström.

– Jag beundrar Elisabet Brännströms energi och värderingar och hur hon inspirerar de som arbetar med henne. Jag har jobbat med många av förläggarna på Albert Bonniers förlag, Forum och Wahlström & Widstrand tidigare när jag har sålt rättigheter till dem, så jag är övertygad om att vårt samarbete kommer att bli lyckat. Jag ser väldigt mycket fram emot att bli en del av Bonnier Rights team i början av vad som redan ser ut att bli ett spännande och fullspäckat år, säger Eleonoora Kirk.

ANNONS

Bonnier Rights grundades 2003. Den litterära agenturen ägs av Bonnierkoncernen, och representerar ett urval författare som utges av Bonnier och andra förlag, för översättning såväl som för tv och film. Agenturens klienter innefattar författare såsom Håkan Nesser, Mari Jungstedt, Lina Wolff, Katarina Wennstam, Lina Bengtsdotter, Kerstin Ekman och Maria Sveland. Men även Maria Adolfsson vars nya kriminalserie sålts i flerboksavtal via pre-empt till både Tyskland och Italien.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.