Förbjudet läsa böcker medan du kör från 1 februari 2018

Parkera bilen innan du läser vidare i den spännande boken. Från 1 februari 2018 är det förbjudet att använda mobilen när du kör, vilket inkluderar att läsa eböcker. Foto: Fotolia.

Från 1 februari är det förbjudet enligt lag att läsa eböcker på mobilen medan du kör. Däremot går det fortfarande bra att låta en passagerare läsa högt för dig.

Igår (den 1 februari 2018) trädde en ny lag i kraft i Sverige som sätter stopp för alla som försöker läsa eböcker samtidigt som de kör.

Det är i alla fall vår tolkning här på redaktionen, även om det i informationen på Polisens hemsida bara står att lagändringen ”innebär ett förbud mot att tala i en handhållen mobiltelefon, skicka SMS eller uppdatera sina sociala medier vid färd på väg med motordrivet fordon”.

Det gäller nämligen ”förbud mot att köra bil med mobiltelefonen i handen”. Nu tänker förstås några att det är ju inget problem om jag då använder min Kindle eller tablet eftersom det inte är en mobiltelefon. Nja, lagen täcker kommunikationsutrustning och där ingår sannolikt åtminstone även surfplattor.

ANNONS

Vad ska du då göra om du väldigt gärna vill lyssna på böcker medan du kör? I en del bilar finns fortfarande möjlighet att använda ljudböcker på CD-skivor, har du dessutom en med MP3-stöd så slipper du stanna bilen för att byta skiva när det är dags för CD nr 8 av 14 mitt i en spännande cliffhanger. Att leta efter rätt CD-skiva under färd är förmodligen lika farligt som att spela Candy Crush.

Det är även tillåtet att lyssna till ljudböcker via mobilen med hjälp av hands free, bara se till att starta boken innan du startar bilen. Många nya bilar har dessutom koppling via Bluetooth till bilens högtalarsystem så att alla i bilen kan lyssna på samma bok. Om de nu vill det förstås.

En annan lösning är förstås att du låter din passagerare läsa högt för dig ur din ebok. På det viset behöver du inte ens använda en mobil eller tablet – den metoden fungerar lika bra med en pappersbok. Dessutom har de flesta medpassagerare stöd för röststyrning: ”Kan du pausa och vara tyst lite för nu måste jag koncentrera mig när jag parkerar.”

ANNONS

Från Polisens hemsida:

Du kan förlora körkortet
Om du bryter mot förbudet, kan du få böter och bli av med körkortet. Om du nyligen har tagit körkort, kan du behöva göra om uppkörningen.

Förbud mot att köra bil med mobiltelefon i handen
Den 1 februari 2018 införs ett förbud mot att köra bil med mobiltelefonen i handen. Lagändringen innebär ett förbud mot att tala i en handhållen mobiltelefon, skicka SMS eller uppdatera sina sociala medier vid färd på väg med motordrivet fordon.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Kan ge böter
Bestämmelserna innebär att polisen kan rapportera en förare som pratar i mobiltelefonen och till exempel vinglar över mittlinjen, kör upp på trottoarkanten eller bromsar så häftigt i en kö att det finns risk för en olycka. Förare som bryter mot bestämmelserna kan dömas till böter.

Ja, förbudet gäller även surfplattor och laptops

I trafikförordningen står det:
”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen.”
4 kap. 10 e § trafikförordningen (2017:1284).

För vem gäller regeln?
Regeln gäller dig som kör till exempel: moped klass I, moped klass II, traktor, terrängmotorfordon, motorcykel, personbil, taxi, buss, lätt lastbil, tung lastbil.

Läs mer på Transportstyrelsens hemsida om ”rattsurfning”

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.