fbpx

Jumanji har gjort storslagen comeback på bio – men var är boken?

Jack Black, Nick Jonas, Karen Gillan, Dwayne Johnson och Kevin Hart i Jumanji – Welcome to the jungle. Foto: Sony Pictures

Barnboken Jumanji av Chris van Allsburg kom ut på svenska 1989, men har inte funnits i tryck på många år. Kommer något förlag att plocka upp den igen?

En av vinterns storfilmer blev Jumanji – Welcome to the jungle. Filmen hade premiär strax före jul 2017 och har dragit in mer än 674.3 miljoner dollar (ca 5,3 miljarder kronor) internationellt, skriver Publishers Weekly. Det är en ny version av filmen Jumanji från 1995 med Robin Williams i huvudrollen, som i sin tur är baserad på en barnbok.

Boken Jumanji, skriven av Chris van Allsburg, kom ut på originalspråk 1981 och gavs ut på svenska 1989 av Corona i översättning av Lars Welinder. Av denna svenska utgåva finns bara enstaka exemplar kvar på antikvariat.

ANNONS

2011 gav det amerikanska förlaget Houghton Mifflin ut en jubileumsutgåva av boken, Jumanji 30th Anniversary Edition. Enligt Publishers Weekly säger Cat Onder, förläggare på Houghton Mifflin, att boken har fått ett uppsving i samband med den aktuella biofilmen från 2017. En liknande jubileumsutgåva kom aldrig ut på svenska.

I samband med den förra filmen från 1995 kom en ny version av Jumanji i bokform baserad just på filmen, skriven av en annan författare, George Spelvin. Den släpptes i svensk översättning av Mats Fierras på B. Wahlströms 1996, och även den finns bara att hitta på andrahandsmarknaden. Denna gång har det ännu inte kommit någon ”tie-in”, det vill säga en bok baserad på filmen.

Så kommer något svenskt förlag att plocka upp den gamla översättningen från 1989, kanske putsa till den och ge ut den på nytt? Eller kommer även 2017 års filmatisering resultera i en ny engelsk version av boken, och vilket svenskt förlag kommer i så fall att nappa på den?

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.