fbpx

Gui Minhai tilldelas IPA Prix Voltaire 2018

Den fängslade förläggaren Gui Minhai tilldelas IPA Prix Voltaire 2018. Foto: Skärmavbild från sajten Free Gui Minhai, freeguiminhai.org

IPA Prix Voltaire går 2018 till den svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai som i över två år har varit fängslad av kinesiska myndigheter.

Redan 2017 nominerades Gui Minhai till IPA Prix Voltaire, men i år tilldelas han alltså priset. International Publishers Association lyfter i sin motivering fram Gui Minhais bidrag till yttrandefriheten och hans kamp för mänskliga rättigheter. Genom priset vill organisationen hedra hans mod i att fortsätta publicera trots riskerna det förde med sig.

Svensk-kinesiska Gui Minhai jobbade som förläggare och bokhandlare i Hong Kong, och gjorde sig ovän med myndigheterna då han gav ut politisk litteratur som kritiserade det kinesiska styret. Han är sedan oktober 2015 frihetsberövad under oklara former och den 20 januari 2018 rapporterade medier om att han hade blivit gripen på nytt. Fortfarande vet man inte var han befinner sig eller hur han mår.

ANNONS

IPAs Freedom to Publish-kommitté har fattat ett viktigt beslut i och med valet att tilldela Gui Minhai Prix Voltaire 2018, skriver Svenska förläggareföreningen i ett pressmeddelande, och tillägger att Gui Minhai som mottagare av Prix Voltaire kommer att uppmärksammas vid ett antal tillfällen under det kommande året. Utmärkelsen ger även IPA:s Freedom to Publish-kommitté möjlighet att i många sammanhang följa upp fängslandet av Gui Minhai.

Prisutdelningen äger rum den 12 februari 2018 i samband med IPA:s kongress i New Delhi, där även ett seminarium kommer att hållas om betydelsen av priser i kampen för yttrandefrihet. Prissumman på 10,000 CHF (ca 84 000 kronor) möjliggörs tack vare bidrag från en rad europeiska förlag, däribland Norstedts, Natur & Kultur, Storytel och Albert Bonniers förlag.

LÄS ÄVEN: Jojje Ohlsson har skrivit bok om Gui Minhai och Peter Dahlin.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.