fbpx

Tencent köper in sig i Wattpad som värderas till 3,2 miljarder kronor

Wattpads grundare Allen Lau, CEO och Ivan Yuen, CPO.

Kinesiska eboksjätten Tencent deltog i en nyemission på 51 miljoner dollar (cirka 408 Mkr) i Wattpad som därmed värderas till 400 miljoner dollar (3,2 miljarder kr).

Den kanadensiska storyplattformen Wattpad har tagit in nytt kapital för att finansiera bolagets fortsatta tillväxt. Förutom Tencent Holdings (som ju också har ett finger med i China Reading) deltog Bank of Canada, Kickstart Ventures (Filippinerna), Peterson Group (Hongkong) och Raine Ventures (USA). Totalt har Wattpad tagit in 118 miljoner dollar sedan starten.

– Wattpad har byggt ett kreativt community för storytellers och de som älskar berättelser. Bolaget erbjuder möjligheter för nya och etablerade författare och förändrar hur underhållning upptäcks och produceras, säger Martin Lau, vd för Tencent i ett pressmeddelande.

Wattpad har idag över 65 miljoner användare globalt, en ökning med över 40 procent under 2017.

ANNONS

– Underhållning befinner sig i en tid av disruption och hur folk hittar och upplever berättelser utvecklas. Med vårt globala community av användare, hundratals miljoner berättelser och en datadriven infallsvinkel till att hjälpa folk och partners att hitta bra innehåll så är Wattpad ledande på båda sidor av denna ekvation. Vi stärker en diversifierad grupp berättare över hela världen och hjälper dem att bygga ett community av passionerade läsare. Samtidigt kopplar vi ihop Hollywood med berättelser som redan har stor inbyggd publik, säger Allen Lau, vd och medgrundare till Wattpad.

– Den här nya finansieringen från Tencent och våra andra investerare visar att förtroendet för vår vision växer tillsammans med våra intäkter, våra framgångar och vårt community.

Det nya kapitalet på 51 miljoner dollar (motsvarande 408 Mkr) ska användas till maskininlärning och interaktiv storytelling, öka Wattpads globala avtryck i tv, film, digital media och förlagsbranschen när dessa tar till sig Wattpad-berättelser för nya format. En del av pengarna kommer även att läggas på andra innovationer och nyanställningar på alla avdelningar inom det Toronto-baserade företaget.

ANNONS

I höstas introducerade Wattpad även ett premium-alternativ för användare i USA och Kanada som därigenom kunde slippa annonser.

Fanfiction växte rejält under 2017 då Wattpad utvecklats till en ”andra skärm” för populära tv-serier. Exempelvis laddades det upp 54 000 berättelser baserade på Riverdale. Enbart i oktober spenderade Wattpads användare 7,9 miljoner minuter på att läsa Riverdale-fanfiction och 7 miljoner minuter på Stranger Things-berättelser.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.