Ehrlin Publishing rekryterar och växer under 2018

Carl-Johan Forssén Ehrlin Foto: Sara Landstedt

Carl-Johan Forssén Ehrlin har hittat sitt recept till framgång. En tuff start ensam vid köksbordet för sju år sedan har 2018 utvecklats till ett förlag med flera anställda och kontrakt med fem andra författare. 

Författaren och förlagsägaren Carl-Johan Forssén Ehrlin har de senaste åren lagt ett pussel vars sammanfogade bitar nu blivit hans egen karta över en makalös framgång. Vägen dit har inte alltid varit enkel. Under en period låg pusslets delar utspridda framför Carl-Johan utan att vilja passa samman hur han än vände och vred på dem, men i huvudet hade han en tydlig bild över hur han ville att det skulle se ut i slutänden och det ledde honom framåt steg för steg.

2011 gav Carl-Johan ut Skapa din framtid – en handbok i ledarskap och personlig utveckling med ursprung i den personliga utveckling han själv genomgick. Då var innehållet i boken fortfarande teorier om hur människor ska kunna nå sina mål – idag är det snarare ett facit över att dessa livsfilosofier fungerar i verkligheten. Åtminstone har de efter en lång tid av tålamod och envishet visat sig göra det i Carl-Johans fall.

Teorierna har fått utstå flera prövningar. När Carl-Johan på eget förlag 2011 gav ut barnboken Kaninen som så gärna ville somna möttes den av många åsikter och påhopp utifrån. Det var en hård upplevelse men Carl-Johan släppte inte sitt mål ur sikte utan levde som han lärde, och idag är boken såld världen över i 2,3 miljoner exemplar. Han bor på platser han då drömde om, arbetar som han önskade sig kunna göra, Skapa din framtid ges ut i nyutgåva och förlaget som från början bara bestod av honom själv har nu fyra anställda och en skara förväntansfulla författare som fått ett kontrakt med Ehrlin Publishing i sin hand.

– Den största skillnaden mot tidigare är på gång nu när vi skriver kontrakt med andra författare. 2018 är ett stort år som kommer att bli annorlunda. Fem stycken författare har i nuläget fått kontrakt. Vi måste ta det stegvis men jag kan berätta att vi har fått in många manus vilket är jätteroligt, säger Carl-Johan.

Förlaget är nischat på litteratur som hjälper andra – precis som de böcker Carl-Johan själv skriver. De riktar sig till både barn och vuxna och många är nytänkande i sitt slag, något som förlaget vurmar extra mycket för. Carl-Johan vet precis hur svårt det kan vara att mötas av en bransch som räds det nya och ser med förlaget en möjlighet att hjälpa nydanande författare.

– Flera av dessa författare är okända och det känns kul att kunna ge några av dem en chans att dela sina tankar, säger Carl-Johan. Att vara öppna i sinnet är en del av vår värdegrund. De författare som är på gång i år skriver på svenska och några kommer att översättas till engelska. Men man vet inte vad framtiden har i sitt sköte och vi har fått förfrågningar från utländska författare också.

Ehrlin Publishing omsatte hela 38 Mkr under sitt första verksamhetsår som avslutades den 31 december 2016. Med en vinst på hela 22,6 Mkr fick det bokslutet många i bokbranschen att höja på ögonbrynen.

– 2016 var ett extraordinärt år så 2017 blir lite mer blygsamt omsättningsmässigt, men ändå bra, säger Carl-Johan.

Just nu arbetar förlaget med att rekrytera ytterligare ett par personer till redaktionen. Carl-Johan är chef och VD men vill fokusera på sitt eget skrivande och låta de som är dedikerade åt att arbeta med driften av förlaget att göra det.

– Jag gör mitt bästa med att delegera arbetet till andra så att jag kan fokusera på mitt. Just nu letar vi noga efter bra personal som kan göra arbetet i förlaget mycket bättre än vad jag kan. Det är ganska fantastiskt att detta gått från att jag satt ensam vid köksbordet och slet mitt hår till att vi nu är fyra stycken och har ett par till på väg in, säger Carl-Johan.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL