fbpx

Maria Nil tar läsaren med på en resa genom inre känslotillstånd

Maria Nil Foto: Privat

I länder bortom illamående av författaren Maria Nil är ett nära porträtt av känslolivets känningar när man har bipolärt syndrom.

I boken I länder bortom illamående beskriver författaren Maria Nil hur det är att befinna sig i olika inre känslotillstånd. Platser som hon i boken kallar för olika Länder. Illustrerad med ett 70-tal bilder som Maria målat får läsaren följa med på reseskildringar genom de olika länderna som alla är berättelser förankrade i Marias egna upplevelser. Genomgående gestaltas historierna ömsom i faktaliknande beskrivningar, ömsom genom olika karaktärer och språket skiftar mellan poetiskt, informativt och drömskt.

I grunden är Maria både kreatör och författare, undervisar i teckning och har förutom skrivandet målat i hela sitt liv. I boken I länder bortom illamående berättar hon inifrån och ut om sitt perspektiv på livets känslor, dem som vi alla bär med oss inombords i större eller mindre utsträckning. Att hon valt att blotta sitt inre hänger ihop med hennes kreativitet och önskan om att uttrycka hur det är att känna mycket i tvära kast.

– Jag har en bipolär diagnos sedan 4–5 år tillbaka och det har färgat mitt liv ända sedan jag var tonåring, säger Maria. Både skrivandet och målandet är min identitet och när jag tittade igenom gamla bilder till boken var det så mycket som blev så tydligt att jag tänkte: ”Har jag målat den här boken innan jag skrev den?”

Texterna i boken var från början fragment som Maria sammanfogat under det två år långa arbetet med boken.

– Som läsare kanske man måste ha en viss föreställningsförmåga för allt i boken är inte grundat i verkligheten, säger Maria. Men samtidigt finns alla dessa länder hos alla människor även om vissa är mer ovanliga. Flera böcker som handlar om bipolära känslor beskriver de olika tillstånden utifrån ett iakttagande perspektiv, och jag har skrivit boken tvärtom och berättar om dem inifrån.

Del av illustration ur boken. Illustratör: Maria Nil

I samband med att Maria fick den bipolära diagnosen började hon äta medicin för att kapa bipolaritetens högsta toppar och djupaste dalar. Tidigare hade hon använt manin som bränsle i den kreativa processen och tyckt att det var depressionerna som var det onormala.

– Det finns olika sätt att vara bipolär på men jag vill trycka på att man har bipolärt syndrom, man är inte bipolär, säger Maria. Jag har alltid gjort, skrivit och målat och människor har frågat mig hur sjutton jag hunnit med att göra så mycket. Då har jag bara tänkt ”Vadå?”, för det har varit verkligheten för mig. Det är så att efter ett tag ramlar jag igenom för jag orkar inte. Medicinen har hjälpt mig så att det blir en utjämning mellan de två delarna, den håller mig på mattan så att säga.

Precis som bokens berättelser rör vid olika sorters känslor har processen att skriva den pågått i olika sinnesstämningar. Ibland har Maria fått plocka fram känslorna för att känna dem inför skrivandet, exempelvis minnena från när hon fick veta att hennes nyfödde son hade en hjärnskada, vilket hon tänkte på när hon skrev om Sorgslätterna.

I länder bortom illamående

I länder bortom illamående

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-11-21
  • ISBN: 9789163937569

Att befinna sig så nära sig själv och sitt liv i skrivandet har gett Maria en känsla av frihet och eskapism men samtidigt petat i rädslan för sårbarheten som kommer fram när man blottar sitt inre.

– Jag skulle säga att det varit som katarsis – helt befriande, säger Maria. Däremot var det läskigt att ge sig ut och berätta om boken när den skulle ut. Det var bara några stycken, kanske tio personer som visste om diagnosen innan. Men reaktionen när jag berättade om det har varit varm och jag har fått många kommentarer om att min öppenhet är modig.

Även om boken är konstnärlig och poetisk med liknelser och underförstådda strömmar handlar den om verkligheten. Mellan raderna sparkar Maria också lite på landstinget, som ett sätt att reagera och väcka uppmärksamheten kring det som inte fungerar.

– Jag har åsikter om psykvården, säger hon. Det är många som behöver hjälp som inte får det och jag tycker det är viktigt att ta upp även om jag inte skriver det rakt ut.

Med sitt annorlunda uttryck ser hon sin självklara läsare i den som upplevt själens vinklar och vrår lite längre in och lite djupare ner eller i den som ska möta andra personer som gjort samma sak.

– Jag tror att den här boken kan vara viktig på utbildningar för människor som ska möta personer med denna problematik, säger Maria. Det finns redan spaltmeter om hur människans våndor ser ut men det finns mindre av dem som handlar om hur det känns, och det här är en sådan.

I länder bortom illamående

I länder bortom illamående
Författare
Förlag Vulkan
GenreKonst
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor204
Vikt250 gr
Utgiven2017-11-21
SABIb
ISBN 9789163937569
I boken ”I Länder Bortom Illamående” har Maria Nil kombinerat sitt konstnärskap i bild och i text samtidigt som hon berättar om de upplevelser och erfarenheter som hennes liv har bjudit henne på.Bilderna och de hjälpare som finns i boken är de färdmedel som beskriver den resandes upplevelser. De illustrerar både känslan inombords och vad det tar sig för olika uttryck under besökarens vistelse och utresan därifrån.I allvarliga ordalag, med ordlekar och fantasifulla irrvägar, berättar författaren hur djupgående känslor kan förvandla ett hjärta till sten, skaka sönder eller gå upp i atomer. Den berättar också om de personliga hjälpare som finns inom var och en och som i sina olika skepnader och med sina annorlunda förmågor kan göra så att resan blir något mer uthärdlig.Det här är en bok om hur livet kan vara, och den tillägnas de som reser, eller har rest till de inre Länder där man med alla sina innestående krafter kämpar för att komma fram till den väg som leder därifrån.På det minst smärtsamma sättet.”Den här boken har berört mig otroligt mycket! Det har varit känslor av både glädje och leenden genom Marias förmåga att vända och vrida orden till nya betydelser. Men också blandat med sorg och smärta där vissa delar väckt minnen. Tillsammans med Marias vackra uttrycksfulla illustrationer är det här en bok värd att läsa och begrunda."Mayra Lundin, Falun
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.