Torsdagstugg: Trump-effekt på 10 år gammal bok och översvämmad bokhandel

Dragkampen om det Vita huset. Illustration: Fotolia.

Macmillans advokater svarar Trumps advokater och tio år gammal Fire and Fury-bok fick försäljningslyft medan översvämningar dränkte två amerikanska bokhandlar.

Det händer mycket i bokbranschen och ibland räcker det inte till en stor artikel, därför har vi samlat ihop lite torsdagstugg från andra sidan pölen.

Sammanslagning av PEN-organisationer i USA

De båda amerikanska organisationerna PEN America (baserade i New York) och PEN Center USA (Los Angeles) som utgjort PEN Internationals öst- och västkustdel men ändå haft medlemmar över hela landet slås samman till en enda under namnet PEN America, skriver Publishers Weekly.

Det har de båda styrelserna beslutat. Fortfarande krävs ett beslut av medlemmarna i PEN Center USA men organisationerna hoppas att sammanslagningen ska vara klar till 1 mars 2018. Tillsammans har de två PEN-organisationerna runt 6 500 medlemmar.

Macmillans advokater om Trumps krav: ”Uppenbart patetiskt”

Redan före utgivningen av Michael Wolffs bok Fire and Fury fick förlaget Holt & Co brev från Trumps advokater med krav på att de skulle dra in boken. Nu har Macmillan (där Holt ingår) skickat fram sina advokater med ett formellt svar där de bland annat skriver att ”mina klienter har inga intentioner att avbryta utgivningen” och ”ingen indragning kommer att ske” samt som svar på att Trump krävt en ursäkt: ”ingen ursäkt är berättigad”. Advokat Elizabeth A. McNamara konstaterar också att om president Trump har några invändningar mot uttalanden i boken så har han världens största plattform för att kunna bestrida dem (Publishing Perspectives).

Hon menar att det är ”patently ridiculous” (ungefär uppenbart patetiskt) av Trumps advokater att påstå att den amerikanska presidenten skulle ha blivit kränkt av en bok som rapporterar om hans kampanj och hans insatser vid makten. För dig som vill läsa hela brevet så finns det på Scribd.

Tio år gammal bok om andra världskriget fick försäljningslyft av Trump-bok

Den tio år gamla Fire and Fury fick ett försäljningslyft när en bok om Trump med samma titel dök upp.

För tio år sedan gav den kanadensiske universitetsprofessorn Randall Hansen ut boken Fire and Fury: The Allied Bombing of Germany, 1942–1945. När Michael Wolffs bok med den snarlika titeln Fire and Fury: Inside the Trump White House släpptes i förra veckan fick även Hansen del av framgångarna. Den dök nämligen plötsligt upp på flera topplistor hos Amazon, exempelvis var det den tredje mest sålda boken om Andra världskriget. På den totala topplistan låg den på plats 723, vilket visserligen var rätt långt efter Wolffs bok på förstaplatsen. Sannolikt har en och annan bokköpare haft lite bråttom, skriver BuzzFeed.

– Om det vid den här tidpunkten, när vi har den här instabila demagogen som president – som älskar att hota med krig och säger ”Mina kärnvapen är större än dina kärnvapen” och allt sånt strunt – om folk vid denna tidpunkt reflekterar genom min bok över den rena skräcken i krig, vad det gör med mänskliga kroppar, dess motbjudande konsekvenser för all civilbefolkning, då skulle det vara både politiskt viktigt men också glädjande, säger Randall Hansen till CBC News.

Översvämning från lägenhet dränkte bokhandel

Bokhandeln Eight Cousins i Falmouth, Massachusetts hade precis klarat sig igenom två veckor med extrem kyla när den drabbades av en översvämning. Inte på grund av snö eller regn utan en läcka i lägenheten ovanför bokhandeln. På tisdagsmorgonen när Sara Hines kom till bokhandeln möttes hon av att taket kollapsat och vatten flödade ner över alla böcker. Över 10 000 böcker och mer än 3 000 andra varor skadades. När Publishers Weekly intervjuade henne var det oklart om bokhyllorna skulle kunna räddas.

Bara några dagar tidigare drabbades en bokhandel i Brooklyn av en vattenläcka som förstörde 750 böcker.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL