Bokmässorna som drar över två miljoner besökare

Foto: New Delhi World Book Fair

Flera internationella bokmässor i bland annat Indien, Thailand och Egypten får varje år fler än två miljoner besökare som köper böcker för miljontals dollar.

Indien är ett stort land med många bokälskare, vilket ofta förbigås i branschstatistiken när man mäter bokmarknaden på traditionellt sätt genom att titta på fysiska boklådor, nätbokhandlar och ebokstjänster, skriver The New Publishing Standard. Detta sätt att mäta visar bara en del av helheten – miljontals böcker säljs varje år på indiska bokmässor.

För den som inte riktigt har koll på mässorna i Indien kommer här en kort sammanställning: Just nu pågår både New Town Book Fair (4–14 januari 2018) och New Delhi World Book Fair (6–14 januari 2018). New Delhi Book Fair (arrangeras även i augusti) är en av världens största bokevenemang med minst två miljoner besökare. Sedan är det dags för Jaipur Literary Festival (24–28 januari 2018), följt av Kolkata International Book Fair (30 januari–11 februari 2018). Den har länge varit den allra största bokmässan i världen, med nära 2,5 miljoner besökare.

ANNONS

Med andra ord: över 4,5 miljoner människor besöker bokevenemang i Indien under bara en månads tid. Imponerande, särskilt när vi är stolta om vår egen Bokmässa i Göteborg når upp till 100 000 besökare.

Det är inte bara de redan nämnda indiska bokmässorna som regelbundet drar över två miljoner besökare, fler mässor som kvalar in på listan är Cairo Book Fair i Egypten, Kuala Lumpur Book Fair i Malaysia, Bangkok Book Fair i Thailand, Sharjah Book Fair i Förenade Arabemiraten och Teheran Book Fair i Iran, enligt The New Publishing Standard.

På dessa mässor säljs och köps ofantliga mängder böcker, som går under radarn för Nielsen BookScan och andra statistiska verktyg som mäter den internationella bokmarknaden. Under bokmässan i Teheran 2017 såldes böcker till ett värde av 38 miljoner dollar, och försäljningen på mässan i Sharjah 2017 uppgick till 56 miljoner dollar.

ANNONS

I jämförelse med dessa gigantiska mässor bleknar även de större europeiska mässorna som bokmässan i Frankfurt (knappt 300 000 besökare 2017), seriemässan i Angoulême (ca 200 000 besökare varje år) och barnboksmässan i Bologna (knappt 27 000 besökare 2017).

Visst handlar det till stor del om befolkningsmängden i de länder där de här jättemässorna arrangeras, men kan det vara en idé för svenska och europeiska mässarrangörer att snegla ditåt för att se om man kan ta med sig några bra idéer hem?

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.