fbpx

Bonniers säljer finskt logistikbolag till Adlibris-konkurrent

Håkan Rudels, vd Bonnierförlagen och affärsområdeschef för Bonnier Books.

Porvoon Kirjakeskus, stor aktör inom boklogistik i Finland, köps av nätbokhandeln Booky.fi – en konkurrent till Adlibris. Säljare är Bonnier Books.

– Försäljningen är för vår del odramatisk. Bonnier Books ska främst driva förlag och ibland äger vi andra verksamheter eller delar av värdekedjan i bokbranschen. Men på sikt vill vi ägna vår tid och energi åt förlagsverksamheten, det vill säga vår core. Vi kände nu att det var lämpligt att sälja eftersom Kirjakeskus är en välskött verksamhet idag och att vi hittade en bra köpare som vi kan samarbeta med framåt, säger Håkan Rudels, vd för Bonnier Books, till Boktugg.

Affären gjordes den 3 januari och innebär att Porvoon Kirjakeskus framöver blir en del av Booky Group, där bland annat nätbokhandeln Booky.fi ingår. Porvoon Kirjakeskus är en logistikcentral för böcker som finns i Borgå. Företaget grundades 2011 då WSOY Kirjakeskus bolagiserades, skriver Yle.fi.

ANNONS

– Köpet av affärsverksamheten stärker vår position inom partihandeln av böcker, samt inom försäljningen av biblioteksböcker och läromedel, säger Bookys huvudägare Antti Ypyä i ett pressmeddelande.

Tio miljoner böcker fraktas årligen in och ut ur Kirjakeskus lager i Borgå. Mer än 20 000 boktitlar finns i lager och det finns utrymme för 15 000 fullpackade lastpallar på 11 000 kvadratmeter.

Svenska Adlibris etablerade sig med ett lager i just Borgå 2015 med motiveringen att bättre kunna samarbeta med Porvoon Kirjakeskus som tidigare ägdes av Sanoma som i mars 2012 meddelade att de sålde till Bonniers. Ett stort antal finska förlag har sina böcker hos Porvoon.

ANNONS

Booky.fi startades 2005 och ska erbjuda samtliga inhemska och runt 15 miljoner utländska titlar. Företaget är enligt egen utsago ”den enda helt finskägda nätbokhandeln med ett lika omfattande sortiment”. Bookys omsättning ska efter köpet landa på ungefär 55 miljoner euro, eller runt 540 miljoner kronor, skriver svenska nyhetssajten ehandel.se.

Svenska Bokinfo lanserades i höstas på den finska marknaden. Ett av de förlag som varit drivande är Bonnier Books Finland som lagt upp hela sin finska utgivning i Bokinfo. Dessa artikelavgifter har till stor del finansierat uppstartskostnaden för Bokinfo i Finland. Bonnier Books ägde dessutom distributören Porvoon Kirjakeskus, som konkurrerar med Kirjavälitys, fram till nu.

Den senaste affären lär stärka Porvoon Kirjakeskus i den konkurrensen.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Frågan alla ställer sig är förstås om detta är ett tecken på att det ligger något i ryktena om att Adlibris är till salu, eller om det tvärtom är ett sätt för Bonnier Books att få loss kapital att kunna investera i digitalisering både på förlagen och nätbokhandeln Streamingmarknaden växer (Storytels svenska intäkter var 429 Mkr bara i Sverige under 2017) och förr eller senare kommer streamingtillväxten att sänka försäljningen av tryckta böcker.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.