Nina Ulmaja startar designstudio med Ewa Wilsson

Nina Ulmaja Foto: Paula Tranström

Efter tolv år på Bonniers lockar livet som egenföretagare, något som ger Nina Ulmaja möjlighet att arbeta i fler forum. 

Efter 12 år hos Bonniers startar Nina Ulmaja egen designstudio tillsammans med formgivaren Eva Wilsson och lämnar därmed sitt uppdrag som anställd designansvarig på Albert Bonniers Förlag. Nina kommer fortsätta göra uppdrag för sin gamla arbetsgivare men att vara sin egen öppnar för att även arbeta med andra sorters projekt.

– Jag har haft en privilegierad sits på Bonniers och fått göra fantastiska jobb där, säger Nina. Men att ha eget företag ger möjlighet att också göra andra slags böcker. Jag ser särskilt mycket fram emot att designa fler böcker som innehåller bilder. Är man på ett förlag så är man begränsad till förlagets utgivning men det finns många fler aktörer än förlag att göra böcker för idag, till exempel företag, museér och institutioner.

ANNONS

Eva och Nina har känt varandra i formgivarbranschen i tio års tid. Uppstarten av den egna studion sammanföll med att de båda vid samma tidpunkt kände att det var dags för något nytt i livet. När de satte sig ner och började prata insåg de att de hade massor med idéer som de ville förverkliga tillsammans.

– Det är som att när man väl tryckt in den där förändringsknappen så går den inte att få ut igen och då är det bara att sätta igång, säger Nina. Tittar man på människor som går ut från designskolor och formgivarprogram idag så går många samman och startar studios. Det är det som gäller nu. Tidigare har jag arbetat ensam och det känns väldigt kul att få en formkollega. Jag och Eva gjorde ett stort projekt för Moderna Muséet i Stockholm och insåg då hur roligt samarbetet var.

Omgivningen har reagerat positivt och gett Ninas och Evas satsning många goda lovord. För Nina som innan Bonniertiden frilansade i elva år är egenföretagandet hemtamt och har förhoppningsvis utrymme för att ta vid där hon slutade.

ANNONS

– Jag tror det här ger potential att återknyta kontakter från förr, säger Nina. Pratet om att den fysiska boken är död tror jag inte på – det görs hur mycket böcker som helst. Jag och Eva har en del gemensamma tankar om vad vi ska göra men det tror jag inte jag vill avslöja än.

Designstudion UlmajaWilsson kommer enligt beskrivningen att arbeta med böcker men även varumärkesbyggande design och typografi med inriktning på konst, litteratur och kultur. Med Nina och Evas samlade erfarenheter av designpedagogik och föreläsande kommer även uppdrag relaterade till detta att ingå i verksamheten.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.