Sofia Olsson blir ny förläggare på Galago förlag när Mats Jonsson slutar

Sofia Olsson tar över som förläggare på Galago Förlag. Foto: Johanna Arnström

Mats Jonsson satsar på den egna karriären samtidigt som Sofia Olsson vill axla rollen som förläggare på Galago och hjälpa andra serietecknare att ge ut sina alster. 

Efter årsskiftet satsar Mats Jonsson, tecknare och förläggare på Galago förlag fullt ut på sin egen karriär och lämnar därmed sitt uppdrag hos Galago. Ny förläggare blir istället kulturjournalisten, tecknaren och serieförläggaren Sofia Olsson som tar över när Mats slutar.

Sofia – Varför blev det förläggare på Galago för dig just nu?
– Slump och hårt arbete – jag har jobbat med serier på olika sätt sedan 2004. Båda de tidigare Galago-redaktörerna Mats Jonsson och Johannes Klenell ville gå vidare efter många år på förlaget, och jag blev tillfrågad om jag ville söka tjänsten. Eftersom jag är såväl serietecknare som journalist och serieförläggare på egna förlaget Syster med Åsa Grennvall, så var jag en lämplig kandidat helt enkelt.

ANNONS

Är det ett uppdrag du sneglat på länge?
– Nej. Jag har alltid tyckt att Galago verkar vara ett drömjobb då det innebär att arbeta med Sveriges enda alternativserietidning OCH med seriebokutgivning. Men det har inte funnits anledning att snegla eftersom tjänsten inte varit ledig tidigare. Jag har varit nöjd med att driva mitt eget förlag och är väldigt stolt över vad jag och Åsa Grennvall åstadkommit med Syster på bara tre år.

Mats – Varför är det rätt för dig att göra något annat just nu?
– Galago har varit en viktig del av hela mitt vuxna liv. Jag medverkade i tidningen första gången 1991, som artonåring, och har sedan arbetat på Galago som redaktör och förläggare i över tjugo år, om än med några avbrott. Under alla år har jag arbetat parallellt på förlaget som serietecknare. På senare tid har mitt eget tecknande och skrivande tagit över allt mer, och jag har nått punkten där jag inte längre har tid att göra båda sakerna. Hur mycket jag än älskar att arbeta med Galago, så brinner jag ännu mer för mitt eget skapande. Dessutom är det hög tid för ett generationsskifte. Jag tror inte att det är bra för ett litet förlag att drivas av samma person decennium efter decennium.

Förläggarrollen på Galago kommer få runt 80 procent av Sofias insats under en arbetsvecka. Resterande 20 procent tänker hon fortsätta recensera film för SVT:s kulturnyheter och använda för att göra ett och annat frilansreportage. Sin egen bok tänker hon utan stress fortsätta med i den takt som känns bra med tanke på övriga järn i eldarna.

ANNONS

– I den takt jag ritar på min kommande bok blir det nog releasefest lagom till pensionen, säger Sofia. Vad gäller arbetet med Syster förlag så har vi bestämt oss för att ta en paus i utgivningen under 2018, ett beslut vi tog redan innan jag blev erbjuden tjänsten på Galago. Syster kommer finnas kvar, jag tror seriebranschen mår bra av en mångfald av förlag.

Sofia konstaterar att den tecknade litteraturen under en tid har stigit i status, bland annat genom att få sin plats i debatten och på medias kultursidor. Samtidigt lider den av samma risker som övrig litteratur i konkurrensen av telefoner, plattor och färre köpta böcker menar hon. Men hoppet om de tryckta varorna lever:

– Jag tror ändå långsiktigt på boken, den har ett överlägset UX, slår Sofia fast. Och litteraturen behöver vi, inte bara som eskapism, utan också för att möta andra världar och förstå varandra bättre.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Till våren ska Mats ge sin nya serieroman Nya Norrland en stor portion kärlek och uppmärksamhet– programmet för en författarturné med ett fyrtiotal inbokade datum är redan spikat. Där emellan ska resten av tillvarons drömmar och önskningar tas om hand på bästa vis:

– Jag har massor av saker jag vill göra: barnböcker, en ny serieroman, utställningar, tidningsillustrationer … livet är inte långt nog för allt jag skulle vilja åstadkomma, säger Mats.

Mats Jonsson satsar fullt på sitt eget tecknande.
Foto: Johannes Kjell

Mats – Vad är det bästa du har gjort under din tid på Galago?
– Det jag är mest stolt över är att ha fört arvet från Galagos grundare vidare, genom att alltid ha en dörr öppen för det nya och konstiga och alltid låta serieskapare få följa sin vision. Jag har fått se flera nya generationer tecknare komma in i branschen och förändra den, och bidragit så gott jag kunnat till att vädra ut den air av pojkrum som seriemediet länge drogs med.

Sofia, som har hela sin insats på Galagos redaktion framför sig, har som mål att fånga upp unga, nya generationer av både läsare och tecknare. Framför allt märker hon en stor potential i de serietecknare som föddes under 90-talet och som nu blommar.

– De gör fantastiska serier på ett sätt jag aldrig hade kunnat förutspå, säger Sofia. Jag tänker se till att Galago fortsätter vara en stark, smart och bråkig röst, både som förlag och serietidning. Jag ser allra mest fram emot att få jobba tillsammans med alla fantastiska serietecknare! Galago har ett otroligt rikt, stökigt, begåvat och lojalt författarunderlag. Jag ser också fram emot att göra bra böcker ännu bättre med ett engagerat redaktörsarbete. Och så det roligaste som finns som förläggare: att upptäcka nya talanger!

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.