Julkalender 2017 – lucka 21: Martin Bensch

Så här strax innan jul träffar vi Martin Bensch, en av Sveriges vassaste bibliotekarier, och kan läsa om hur han jobbar med allt från läsfrämjande och hårdrock till uppsökande bokprojekt.

Martin jobbar som g

gdomsbibliotekarie sedan mer än 10 år tillbaka på Stadsbiblioteket i Helsingborg. Dagarna går åt till att sätta en gnista till läslusten hos stans ungdomar, men han är också mycket ute i verksamheten på bibliotekets UNG-avdelning. Mest känd ute i Sverige är han nog annars för den blogg som han driver med Susanne Johansson och Alexander Bergdahl – kallad Metallbibliotekarierna. De har hållit på i hela 11 år och har en stor publik i hela Sverige.

ANNONS

– Just nu är jag annars mest involverad i UNGpodden som riktar sig till högstadieelever, säger Martin Bensch. Där tipsar vi om bra böcker. Och så har vi kört igång Brutalt Bra Pocket igen. Det är ett projekt som riktar sig mot stadens fritidsgårdar. Jag och min kollega Susanne har valt ut ett 20-tal titlar som finns i pocketformat som vi placerar på fritidsgårdarna i stan. Sedan åker vi ut och snackar med de som är intresserade.

Martin älskar verkligen sitt jobb där han får jobba med den målgrupp han tycker är mest driven och intresserad – ungdomarna. Flera gånger säger han att han går hem med ett leende på läpparna och då redan längtar tillbaka till biblioteket. Men precis som alla andra tänker han fira en lugn och god jul i ledighetens tecken.

Det blir stort firande med hela familjen, svärföräldrar och vänner. Fast i år har de skippat det mer traditionella julbordet där hemma … på Martins frus begäran. Det blir istället trerätters med Beef Wellington till huvudrätt. Men Martin sörjer inte – han har redan bokat in ett mindre julbord hemma hos föräldrarna på Lilljulafton som komplement.

ANNONS

Sedan ska han som vanligt försöka läsa så mycket som möjligt under lovet också.

– Det blir Monster av Joakim Lundell inför en poddinspelning, Hans Roslings självbiografi, Dödens märken av Veronica Roth, Karta för förälskade & andra vilsna av Johanna Lindbäck och Vakuum av Mia Öström.

Puh, det låter som om han har mycket att göra när han är ledig också! Och på tipslistan har han bunkrat upp med böcker som han tycker utmärks av särskilt fina personporträtt.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Norra Latin” av Sara Bergmark Elfgren

Equilibrium” av Anna Jakobsson Lund

Hata Gustavsberg” av Agnes Lindström

Och som klassiker går han direkt till …”Röde Orm” av Frans G Bengtsson!

Köpa böckerna

Monster

Monster

 • Förlag: Bokförlaget Forum
 • Format: Kartonnage
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-10-09
 • ISBN: 9789137150864
Dödens märken

Dödens märken

 • Förlag: Modernista
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-01-17
 • ISBN: 9789177015956
Karta för förälskade & andra vilsna

Karta för förälskade & andra vilsna

 • Förlag: Gilla Böcker
 • Format: Flexband
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-09-27
 • ISBN: 9789188279200
Vakuum

Vakuum

 • Förlag: Gilla Böcker
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-08-22
 • ISBN: 9789188279408
Norra Latin

Norra Latin

 • Förlag: Rabén & Sjögren
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-10-20
 • ISBN: 9789129688528
Equilibrium

Equilibrium

 • Förlag: Annorlunda förlag
 • Format: Danskt band
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-10-04
 • ISBN: 9789198231762
Hata Gustavsberg

Hata Gustavsberg

 • Förlag: Bonnier Carlsen
 • Format: Flexband
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-08-15
 • ISBN: 9789163895647

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit sju romaner och tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.