Julkalender 2017 – lucka 20: Yukiko Duke

Fotograf: Anna Widoff

Bakom lucka 20 hittar vi ingen mindre än Sveriges meste bokrecensent, som under flera år recenserade böcker för SVT. Nu lyfter hon litteraturen på helt nya sätt.

Det jag blir nyfiken på är så klart vad som beror en läsare som Yukiko, och vad som får henne att minnas en bra bok. Genom allt sitt arbete har hon en enorm erfarenhet och inblick i kulturskatten som står i världens bokhyllor.

– Åh, det är i lika hög utsträckning språk och berättelse! säger Yukiko. Det finns formuleringar jag minns från böcker jag läste för åratal sedan, likaväl som det finns hela berättelser jag har burit med mig. Det är svårt för mig att ge exempel, det finns så många böcker som har knockat mig på ett eller annat vis … Men islänningasagornas kärva språk har en svårslagen skönhet och pregnans, tycker jag.

ANNONS

När det istället gäller berättare så tycker hon om författare som Alice Munro, som skriver om vardagslivet på den kanadensiska landsbygden. En sådan författare visar att det som på ytan kan te sig som ordinära liv är något helt annat, fyllt av dramatik och svåra, livsavgörande beslut. Det tycker Yukiko är stort.

När hon nu lämnat tv-sofforna fortsätter hon att lyfta fram litteraturen på andra vis, precis som hon gjort under alla de år hon har jobbat med böcker.

– Jag skriver i tidningar och tidskrifter med olika tilltal, säger Yukiko. Man måste jobba för litteraturen på flera olika plattformar. De som läser tidningar och specialtidskrifter är inte nödvändigtvis de som tittar på tv eller Youtube. Jag vill att så många som möjligt når fram till böcker och får information om vad det finns som är värt att lägga tid på att läsa! Olika medier lämpar sig för olika former av tilltal.

ANNONS

Hon betonar att det är svårt att sitta i tv – eller på Youtube, för den delen – i tjugo minuter och tala om litteratur på samma sätt som när du skriver analyserande litteraturkritik i en litterär tidskrift. Enligt Yukiko är tv och Youtube mer känslomedier, där man istället måste signalera: läs här, därför att …

– Jag är väldigt nöjd att en roman som ryske Andrej Platonovs fantastiska Tjevengur har fått över 1600 visningar på min Youtubekanal, säger Yukiko. Det är en smal bok, men inte svårläst och en viktig bricka i den ryska litteraturhistorien. Förhoppningsvis är det detta jag har lyckats förmedla i min recension.

Samtidigt som hon jobbar vidare med böcker och sin Youtube-kanal, så förbereder hon nu nästa års Stockholm Literature (internationella litteraturfestivalen ute på Moderna Museet). Den äger rum sista helgen i oktober 2018, men programarbetet är i full gång. Utöver det ska hon försöka ta det lite lugnt under julen och fira i Stockholm med släkt och vänner. En riktig höjdpunkt kommer det att bli när hon får chansen att sjunka ner i Ulrika Wallenströms fantastiska nyöversättningar av Thomas Manns Buddenbrocks och Bergtagen.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

– Den senaste boken jag läste var annars Tilmann Lahmes biografi om familjen Mann.

När vi ber henne tipsa om tre böcker i årets skörd, svarar hon att både Nobelpristagaren och Augustvinnarna är bra läsning, men nämner också följande tre böcker:

Brandvakten” av Sven-Olof Karlsson

Vända hem” av ”Yaa Gyasis”

Mer” av Hakan Günday

Och så vill hon så klart tipsa om en riktig klassiker:

Anna Karenina av Leo Tolstoj i Ulla Roseens översättning! Vilket fantastiskt kvinnoporträtt!

Läs även: Yukiko Duke tipsar om böcker i ny Youtube-kanal

Köp böckerna

Brandvakten

Brandvakten

Vända hem

Vända hem

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-01-12
  • ISBN: 9789113070964
Mer

Mer

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit sju romaner och tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.