Julkalender 2017 – lucka 16: Robert Karjel

Robert har många strängar på sin lyra och är nu pocket-aktuell. Foto Henrik Lindsten

Robert har många strängar på sin lyra. Förutom att vara framgångsrik författare, så är han överstelöjtnant och stridspilot. Det går med andra ord undan i svängarna!

I sitt yrke inom försvaret så har Robert varit med om allt från stora räddningsinsatser till att bekämpa pirater i Adenviken och bygga upp helikopterdivisioner i Afghanistan. Men just nu är han mest aktuell som författare, när bokförlaget Polaris ger ut hans fyra thrillers i pocket med nya omslag av Håkan Liljemärker.

Just nu har jag precis avslutat researchen inför min kommande roman, säger Robert. Jag har intervjuat en massa intressanta människor i underrättelsevärlden. Nu har jag äntligen min nollpunkt att utgå ifrån, min historia. Det som kommer är den behagligaste fasen i skrivandet.

Men han nöjer sig inte med det. Förutom det stora jobbet med att skriva en ny bok så håller han också många föredrag. I år blev det hela 120 stycken.

Kanske passar det då bra att vila upp sig lite genom en traditionell jul med den närmaste familjen.

– Det som skiljer sig från det svenska firandet är att vi den 23:e äter estnisk julkorv med surkål, klyftpotatis och lingon. Kan låta udda, men barnen säger att utan den där ugnsbakade korven blir det ingen jul!

Och visst ska han passa på att läsa lite under julen. Han har redan spanat in Colson Whiteheads Den Underjordiska Järnvägen, eftersom han hörde honom prata i USA i våras. Det var en fascinerande händelse.

På tipslistan inför julen har han lagt en blandad kompott. Han börjar med att nämna De Hängda Hundarna av Jens Henrik Jensen.

– Det är verkligen en mustig dansk thriller att rekommendera.

Ett annat tips blir Homesick for another world av Ottessa Moshfegh.

– Hon är amerikan och fick stor uppmärksamhet då hennes andra roman nominerades till Booker-priset. Detta är hennes novellsamling, och de historier som hon lever för att skriva. Berättelser om udda existenser i livets utkant och sprickor.

Klassikern då? Vad blir tipset där?

– John Le Carré har ju fått mycket uppmärksamhet under året för hans senaste bok Spionernas Arv, den sista om George Smiley. Eftersom Le Carré nu sätter punkt och världen gjort ett helt varv och är tillbaka i ett kallt krig igen tål verkligen den första boken om George Smiley att läsas igen. Call for the dead gavs ut 1961 och kom i Sverige att heta Telefon till den döde och senare Spionen måste dö.

Köpa böckerna

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Spionernas arv

Spionernas arv

 

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL