Julkalender 2017 – lucka 16: Robert Karjel

Robert har många strängar på sin lyra och är nu pocket-aktuell. Foto Henrik Lindsten

Robert har många strängar på sin lyra. Förutom att vara framgångsrik författare, så är han överstelöjtnant och stridspilot. Det går med andra ord undan i svängarna!

I sitt yrke inom försvaret så har Robert varit med om allt från stora räddningsinsatser till att bekämpa pirater i Adenviken och bygga upp helikopterdivisioner i Afghanistan. Men just nu är han mest aktuell som författare, när bokförlaget Polaris ger ut hans fyra thrillers i pocket med nya omslag av Håkan Liljemärker.

Just nu har jag precis avslutat researchen inför min kommande roman, säger Robert. Jag har intervjuat en massa intressanta människor i underrättelsevärlden. Nu har jag äntligen min nollpunkt att utgå ifrån, min historia. Det som kommer är den behagligaste fasen i skrivandet.

ANNONS

Men han nöjer sig inte med det. Förutom det stora jobbet med att skriva en ny bok så håller han också många föredrag. I år blev det hela 120 stycken.

Kanske passar det då bra att vila upp sig lite genom en traditionell jul med den närmaste familjen.

– Det som skiljer sig från det svenska firandet är att vi den 23:e äter estnisk julkorv med surkål, klyftpotatis och lingon. Kan låta udda, men barnen säger att utan den där ugnsbakade korven blir det ingen jul!

ANNONS

Och visst ska han passa på att läsa lite under julen. Han har redan spanat in Colson Whiteheads Den Underjordiska Järnvägen, eftersom han hörde honom prata i USA i våras. Det var en fascinerande händelse.

På tipslistan inför julen har han lagt en blandad kompott. Han börjar med att nämna De Hängda Hundarna av Jens Henrik Jensen.

– Det är verkligen en mustig dansk thriller att rekommendera.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Ett annat tips blir Homesick for another world av Ottessa Moshfegh.

– Hon är amerikan och fick stor uppmärksamhet då hennes andra roman nominerades till Booker-priset. Detta är hennes novellsamling, och de historier som hon lever för att skriva. Berättelser om udda existenser i livets utkant och sprickor.

Klassikern då? Vad blir tipset där?

– John Le Carré har ju fått mycket uppmärksamhet under året för hans senaste bok Spionernas Arv, den sista om George Smiley. Eftersom Le Carré nu sätter punkt och världen gjort ett helt varv och är tillbaka i ett kallt krig igen tål verkligen den första boken om George Smiley att läsas igen. Call for the dead gavs ut 1961 och kom i Sverige att heta Telefon till den döde och senare Spionen måste dö.

Köpa böckerna

De hängda hundarna

De hängda hundarna

Den underjordiska järnvägen

Den underjordiska järnvägen

Homesick for Another World

Homesick for Another World

  • Förlag: Penguin USA
  • Format: Pocket
  • Språk: Engelska
  • Utgiven: 2017-12-05
  • ISBN: 9780399562907
Telefon till den döde

Telefon till den döde

Spionernas arv

Spionernas arv

 

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit sju romaner och tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.