Julkalender 2017 – lucka 12: Emily Bender

Emily Bender

Den litterära agenten Emily Bender berättar mer om sitt jobb på Salomonsson Agency och tipsar om tre julklappsböcker i lucka 12 i Boktuggs julkalender.

Emily Bender arbetar på Salomonsson Agency som Junior Agent, där hon hjälper de andra agenterna med att sälja översättningsrättigheter till agenturens författares böcker. Hon har nyligen flyttat tillbaka till hemstaden Stockholm efter att ha bott i USA i tio år.

För den som känner sig osäker på vad en litterär agent egentligen sysslar med så agerar hen ”mellanhand” mellan författarna och de utländska förlagen med målet att förlänga livslängden på en bok så mycket som möjligt. Agenten ansvarar för pitching, förhandling och avtalsskrivning, ofta i samarbete med jurister och ekonomer.

– Jag får också läsa de manus som skickas till agenturen av aspirerande författare, vilket är spännande, berättar Emily.

Just Salomonsson Agency representerar skandinaviska författare och jobbar för att få ut nordisk litteratur i resten av världen.

– Just nu håller jag och de andra agenterna på Salomonsson Agency på med våra sista lanseringar för det här året och börjar sakta men säkert att planera nya spännande projekt inför våren.

Hur ska du fira jul i år?
– Jag ska fira jul med min familj i San Diego i södra Kalifornien. Det ska bli härligt med sol och värme i en vecka! Jag planerar att gå strandpromenader om dagarna och lyssna på samtliga julalbum av Nat King Cole om kvällarna. 

Har du tänkt läsa något särskilt i jul?
– Flygresan från Stockholm till Kalifornien är lång. Jag ska försöka läsa så mycket som möjligt under de timmarna och tänker att skandinaviska deckare är bra flygplansläsning, riktiga bladvändare liksom. Jag lämnar därför plats i handbagaget för Lars Kepler, Arne Dahl och Erik Axl Sund. När jag är i USA tänkte jag även passa på att köpa med mig essäsamlingen We Were Eight Years in Power av Ta-Nehisi Coates.

Emily Benders julklappstips

För den som vill läsa en lite annorlunda julberättelse: Ditt livs affär av Fredrik Backman.

– Den här kortromanen kan man läsa klart efter jullunchen medan man väntar på att Kalle Anka ska börja. Det är en liten bok som är fylld med stor visdom. I typisk Backmansk anda skildras hjärtskärande relationer, denna gång mellan en pappa och hans son, som får läsaren att tänka efter – och kanske framför allt att känna efter.

Ditt livs affär

Ditt livs affär

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-12-01
  • ISBN: 9789137152622

För den som vill läsa en varm feelgood-roman: Den röda adressboken av Sofia Lundberg.

– Sofia Lundberg har skrivit årets läsarfavorit! Den här pärlan till roman är en resa genom tid och rum där 96-åriga Doris, den oemotståndligt charmiga huvudkaraktären, står i centrum. Med hjälp av adressboken hon burit med sig sedan 1928 får läsaren ta del av en berättelse som värmer. Det är en berättelse om vänskap och äventyr, om lycka och sorg, och, såklart, om kärlek.

För den som vill läsa en väldigt speciell Stockholmsskildring: 1793 av Niklas Natt och Dag.

– Den här romanen har kallats en ”Bellman noir” och vann Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska debut. Det är en otroligt välskriven samhällsskildring i skepnaden av en mordhistoria som tar läsaren i handen och leder denne genom huvudstadens allra mörkaste gränder, där fattigheten och smutsen tränger allt för nära inpå den annars idylliska bilden av svenskt 1700-tal.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

1793

1793

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-09-13
  • ISBN: 9789137150253
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL