Dan Brown toppar lyssnandet hos BookBeat i november

Författaren Dan Brown. Foto: Claudio Storza/Albert Bonniers förlag

I november 2017 låg lyssningen på en oförändrad nivå hos BookBeat, en framgång då årets två sista månader annars har fokus på tryckta böcker.

Streamingtjänsten BookBeat redovisar en minskning i november med 3,2 procent jämfört med oktober (20,6 timmar per användare jämfört med 21,2 i oktober), men tar man hänsyn till att november månad hade färre dagar än oktober så är lyssnandet oförändrat.

– Årets två sista månader ses som den fysiska bokens allra viktigaste. Ofta är boken en perfekt julklapp samtidigt som flertalet stora titlar ofta lanseras och lyfts fram i butik kring jul. Därför är det mycket glädjande, trots fokus på den fysiska boken, att lyssnandet inte har påverkats. Förmodligen är orsaken en kombination av att ljudboken ofta inte lockar samma målgrupp som den fysiska boken, samtidigt som ljudboken ger möjlighet till avkoppling i all julstress, säger Niclas Sandin, vd BookBeat.

ANNONS

BookBeats topp fem i november

1. Begynnelse av Dan Brown
2. Allt eller inget av Simona Arhnstedt
3. Mannen som sökte sin skugga av David Lagercrantz
4. Häxan av Camilla Läckberg
5. Det som inte dödar oss av David Lagercrantz

David Lagercrantz Mannen som sökte sin skugga som toppade listan förra månaden halkar med andra ord ner till en tredjeplats. Både Camilla Läckbergs Häxan och David Lagercrantz Det som inte dödar oss låg även de på topp fem i oktober, då på plats fem respektive tre. De böcker som BookBeats användare lyssnade mest på i november, Dan Browns Begynnelse och Simona Arhnstedts Allt eller inget, är båda nyutgivna och släpptes i oktober.

BookBeat kan även se en ”backlisteffekt” i november, det vill säga att tidigare böcker i en serie får draghjälp av uppföljare. Agnes Junker, Head of Content, BookBeat, nämner exemplet Emelie Schepp vars första bok i serien om Jana Berzelius Märkta för livet klättrade tillbaka upp på topplistan (plats 9). Schepp har hittills skrivit fyra böcker i serien varav den senaste kom ut i augusti.

ANNONS

– Tillgången av alla titlar gör att våra användare kan lockas av en ny bok, kanske testa den och sen med bara en knapptryckning växla till seriens första del. Den möjligheten utnyttjar många ljudbokslyssnare och kan på så sätt njuta av många beroendeframkallande deckarserier, säger Agnes Junker.

Källa: BookBeat/Lyssnarbarometern

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.