Anna Hallberg har tilldelats ett stipendium från Svenska Akademien

Bild: Caroline Andersson / Anna Hallberg har fått ett stipendium från Svenska Akademien.

Under tisdagen 5 december meddelades det att mottagaren av Lydia och Herman Erikssons stipendium år 2017 blir Anna Hallberg. En stor stund, eftersom det bara delas ut vartannat år ur en donerad fond som har till syfte att stötta en ung lovande lyriker eller författare.

Tidigare år har bland annat Malte Persson, Hanna Nordenhök och Fredrik Nyberg fått stipendiet på 120 000 kronor.

Årets mottagare Anna Hallberg är både poet och litteraturkritiker. Hennes texter har setts i allt från Dagens Nyheter till tidskriften OEI. Under lång tid har hon också lett skrivarkurser för både barn och vuxna.

ANNONS

Hon har innan det här stipendiet tilldelats Aftonbladets litteraturpris och Samfundet De Nios vinterpris.

Hennes senaste böcker är Colosseum, Kolosseum (2010), Ljusgrönt och aska (2014) och Chow chow (2017).

Om hennes senaste poesi skrev Dala-Demokraten bland annat att:

ANNONS

Den liknar inget annat jag läst faktiskt. Och är som hela denna på många sätt mycket säregna diktsamling. Att läsa den lite, som Hallberg skriver i ”Drömmarna” – ”som att sova fast man är vaken”.

I Jönköpings Posten skrev man om samma bok:

Anna Hallberg visar att bra poesi kan vara både elitistisk och folklig. Det är en provkarta på olika slags dikt, ett hus som inrymmer både våldsam och ljuv musik.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit sju romaner och tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.