Anna Hallberg har tilldelats ett stipendium från Svenska Akademien

Bild: Caroline Andersson / Anna Hallberg har fått ett stipendium från Svenska Akademien.

Under tisdagen 5 december meddelades det att mottagaren av Lydia och Herman Erikssons stipendium år 2017 blir Anna Hallberg. En stor stund, eftersom det bara delas ut vartannat år ur en donerad fond som har till syfte att stötta en ung lovande lyriker eller författare.

Tidigare år har bland annat Malte Persson, Hanna Nordenhök och Fredrik Nyberg fått stipendiet på 120 000 kronor.

Årets mottagare Anna Hallberg är både poet och litteraturkritiker. Hennes texter har setts i allt från Dagens Nyheter till tidskriften OEI. Under lång tid har hon också lett skrivarkurser för både barn och vuxna.

Hon har innan det här stipendiet tilldelats Aftonbladets litteraturpris och Samfundet De Nios vinterpris.

Hennes senaste böcker är Colosseum, Kolosseum (2010), Ljusgrönt och aska (2014) och Chow chow (2017).

Om hennes senaste poesi skrev Dala-Demokraten bland annat att:

Den liknar inget annat jag läst faktiskt. Och är som hela denna på många sätt mycket säregna diktsamling. Att läsa den lite, som Hallberg skriver i ”Drömmarna” – ”som att sova fast man är vaken”.

I Jönköpings Posten skrev man om samma bok:

Anna Hallberg visar att bra poesi kan vara både elitistisk och folklig. Det är en provkarta på olika slags dikt, ett hus som inrymmer både våldsam och ljuv musik.

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL