Julkalender 2017 – lucka 5: Inger Johansson

Inger Johansson

December månad är bråda dagar för översättaren Inger Johansson som finputsar manus och förbereder för en jul med barn och barnbarn. 

Översättaren Inger Johansson arbetar just nu mot en deadline hon har efter nyår. Då ska översättningen av den 840-sidiga romanen Solenoid, av den rumänske poeten och författaren Mircea Cărtărescu, vara redigerad och klar att skickas in.

Julhelgen tänker Inger spendera med sin äldsta son och barnbarnen som kommer från USA för att fira jul i Sverige.

– Det det blir massor med matlagning men också julmusik i kyrkor och förhoppningsvis utflykt till Ale stenar, Ystad och Köpenhamn, säger Inger om planerna.

Alla decemberdagarna är redan mer eller mindre fullspäckade och Inger tvivlar på att tiden ska räcka för att förkovra sig nämnvärt i fler böcker. Just nu läser hon De små tingens gud av Arundhati Roy, i översättning av Gunilla Lundborg, och under granen hoppas hon hitta Arundhatis nya roman Den yttersta lyckans ministerium som översatts av Peter Samuelsson.

Vilka tre böcker som kommit under 2017 skulle du vilja ge som julklappstips i år?
Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård. Den utkom 2016 men kom som pocket i år. Sedan ​förstås Sidonie & Nathalie av Sigrid Combüchen och Mellan dem av Richard Ford i översättning av Nille Lindgren.

Bland de gamla klassikerna rekommenderar Inger två nyöversättningar: Leo Tolstojs Krig och fred i översättning av Barbara Lönnqvist och Balladen om det sorgsna kaféet av Carson McCullers, översatt av Håkan Bravinger.

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL