Julkalender 2017 – lucka 2: Emma Virke

Emma Virke. Foto: Snezana Vucetic Bohm

Bildkonstnär, illustratör och författare Emma Virke tipsar om klassiker av Astrid Lindgren och nya alster från Gry Morsund till jul.

Emma Virke har god framförhållning. Hon har nyss påbörjat arbetet med en julbok som kommer först till nästa jul och gör sitt bästa för att komma på rätt humör för uppdraget:

– Jag är precis klar med en liten bok om en sur citron som kommer i vår, och har kastat mig över arbetet med julboken, säger Emma. Så jag försöker insupa så mycket julstämning som det går just nu. Och medan jag tecknar lyssnar jag på Ett jävla solsken av Fatima Bremmer.

Redan nu har Emma hittat en bok till jul som handlar om julkalenderns historia genom tiderna – en inspirationskälla som räcker hela december:

– Den heter Teskedsgumman, Pettson, Pelle Svanslös och alla de andra och är skriven av Solveig Stenudd, säger Emma. Det är intressant att se hur julkalendern utvecklats, inte minst i bild genom åren. Och så är det rätt hisnande att slungas tillbaka i tiden vid återseendet av julkalendrarna från barndomen.

Vilka böcker från 2017 är de bästa julklappstipsen?
– Det finns så många fina, men här är tre tips: Tre bilar och en död katt av Gry MorsundSamtidigt som av Lisen Adbåge och Oväder med bild av Clara Dackenberg och text av Tuvalisa Rangström. Det är svårt att inte bli berörd av Tre bilar och en död katt tecknad i tuschpennsteknik som för tankarna till 70-talet. Samtidigt som är tänkvärd dikt om allt som händer samtidigt på olika platser runt jorden. Jag fastnar direkt i den medryckande rytmen och de oväntade rimmen och kan den snart utantill. Bilderboken Oväder är lika härlig, oväntad och överraskande som stormen den beskriver. Makalöst fina bilder som på ett vågat och expressivt sätt samarbetar med texten, samtidigt som de berättar så mycket mer.

Och om du ska rekommendera en klassiker?
–  Det får bli Visst kan Lotta nästan allting av Astrid Lindgren och Ilon Wikland, om när Lotta på Bråkmakargatan fixar familjens julgran.

 

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL