Katalogisering av mörkhyade karaktärer i amerikanska barnböcker

Hur karaktärer i barnböcker framställs kan vidmakthålla stereotyper. Foto: iStock

I USA har databasen Diverse BookFinder tagits fram för att kunna analysera hur mörkhyade personer framställs i barnböcker och göra utgivningen sökbar.

Diverse BookFinder är en amerikansk databas över barnlitteratur med huvudkaraktärer som har andra hudfärger än vit. Ambitionen är att katalogisera alla barnböcker om mörkhyade människor som har utgivits eller tryckts om i USA efter 2002, skriver den digitala nyhetssajten Quartz. Bakom databasen står forskare från Maine’s Bates College, och de har än så länge läst och analyserat 1 300 böcker.

Databasen kan användas till att analysera mönster kring hur mörkhyade personer framställs i barnböckerna, och resultatet visar att handlingen ofta är snarlik i böcker om samma etniska grupp.

Bland annat har forskarna konstaterat att hälften av böckerna med ett brasilianskt barn som huvudkaraktär handlar om fotboll. Hälften av böckerna om asiatiska barn handlar om olika former av kultur. Mer än hälften av böckerna om latinamerikanska karaktärer handlar om mat eller kultur. Böcker om afrikanska eller afroamerikanska karaktärer är ofta självbiografiska (en tredjedel) eller olika former av förtryck (en fjärdedel).

Dessa ”trender” i barnböckerna kan bidra till att vidmakthålla stereotyper, menar psykologen Krista Aronson som leder projektet.

I Sverige genomför Svenska barnboksinstitutet varje år en Bokprovning där de går igenom föregående års utgivning av barn- och ungdomslitteratur för att kunna presentera teman och trender, däribland mångfald.

Men Diverse BookFinder går ännu mer på djupet och de inte bara katalogiserar böckerna, utan gör dem sökbara genom speciella sökord och fraser. Har någon gjort något liknande i Sverige?

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL