fbpx

Bibliotekets Novellpristävling lockar unga att skriva

Juryn 2015 tillsammans med gästande författaren Petrus Dahlin.

Som en trampolin in i författarvärlden eller bara en riktigt bra anledning att skriva – Novellpristävlingen 2017 är en chans för unga att bli publicerade.

För sjunde året i rad har biblioteken i Solna och Sundbyberg under hösten anordnat Novellpristävlingen – en tävling för alla mellan 12 och 20 år. Deltagarna delas in i två ålderskategorier, 12–15 år och 16–20 år, och ämnet är valfritt.

Genom att sprida information via skolor, bibliotekens hemsidor och i skrivarforum på nätet har arrangörerna lockat skrivsugna unga från hela världen sedan starten 2011. Det enda kravet är att man skriver på svenska eller engelska vilket även öppnar för den som bor utanför Sverige men ändå vill vara med.

ANNONS

– Vi är fyra stycken bibliotek i Solna och fyra i Sundbyberg som samarbetar, berättar Per Steinholtz, bibliotekarie i Solna och huvudansvarig för tävlingen där. Unga från hela landet deltar och vi har till och med fått bidrag från Finland och Brasilien något år. Gensvaret är stort och i år har det kommit in strax över hundra bidrag. Vi har valt att göra temat fritt för att inkludera alla – olika saker intresserar ju olika åldersgrupper. Detta år har många oberoende av varandra valt att skriva på temat flykt så det verkar vara en trend.

Juryn består av fyra medlemmar som är anställda vid biblioteken. De utser sedan en vinnare och två hederspristagare för varje kategori. De sex prisade bidragen samlas i en antologi som trycks för att kunna distribueras på biblioteken och till alla deltagare. Hela kalaset firas avslutningsvis med en Novellprisfest som biblioteken i Solna och Sundbyberg turas om att ansvara för.

– I år är det vår tur här i Solna, säger Per. En del av deltagarna har svårt att ta sig hit men vi har haft långväga gäster som kommit. Sara Lövestam kommer i år att dela ut priserna under festen den 30 november och om någon av pristagarna inte vill läsa upp sitt vinnande bidrag kommer hon att göra det. Alla som varit med i tävlingen kommer att få boken Höstväsen och förutom att bli publicerade får vinnarna presentkort på ticnet och biocheckar. Och blommor så klart.

ANNONS

Per hoppas att Novellpristävlingen förutom att stimulera skrivande hos unga överlag, dessutom ska kunna fungera som en språngbräda för den som sitter på större författarambitioner.

– Jag hoppas att det kan vara en start för den som vill bli författare, säger Per. Vi försöker få tävlingen att bli synligare så att fler ska hitta den. Bland annat har Dagens Nyheter skrivit om den och det är ett bra sätt att nå ut till hela landet. I år har en hel klass från Åmål skickat in bidrag och för två år sedan deltog tre klasser från Manillaskolan på Djurgården. Det är roligt när man känner att man når ut och folk vill vara med.

Vinnarna av årets Novellpristävling är utsedda men än så länge hemliga.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.