fbpx

Magnifikt bibliotek i kinesiska Tianjin Binhai

Stadsbiblioteket i Tianjin Binhai, Kina. Foto: Ossip van Duivenbode/MVRDV

Med 1,2 miljoner böcker på 33 700 kvadratmeter och en mycket speciell arkitektur är det nya stadsbiblioteket i Tianjin Binhai rena drömmen för bokälskaren. 

Våra svenska hemtrevliga stadsbibliotek i all ära, men biblioteket i Tianjin i nordöstra Kina klår nog de flesta biblioteksupplevelser, åtminstone vad gäller arkitektur.

Det nya stadsbiblioteket är 33 700 kvadratmeter stort. Bokhyllor sträcker sig från golv till tak i organiska flödande former omkring ett globformat auditorium.

ANNONS

De böljande terrassliknande hyllorna är bibliotekets signum och fungerar både som trappa, sittplats och bokhyllor för de 1,2 miljoner böcker som biblioteket rymmer. Förhoppningen att biblioteket ska fungera som ett mysigt urbant vardagsrum, skriver Vagabond.

Tianjin Binhai Library är uppfört av nederländska MVRDV i samarbete med lokala arkitekter. Det är en del av ett stort kulturcenter och rymmer även läsesalar och konferenssalar.

Tianjin Binhai Library. Foto: Ossip van Duivenbode/MVRDV
Tianjin Binhai Library. Foto: Ossip van Duivenbode/MVRDV
Tianjin Binhai Library. Foto: Ossip van Duivenbode/MVRDV
Tianjin Binhai Library. Foto: Ossip van Duivenbode/MVRDV
Tianjin Binhai Library. Foto: Ossip van Duivenbode/MVRDV

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

ANNONS
Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.