Magnifikt bibliotek i kinesiska Tianjin Binhai

Stadsbiblioteket i Tianjin Binhai, Kina. Foto: Ossip van Duivenbode/MVRDV

Med 1,2 miljoner böcker på 33 700 kvadratmeter och en mycket speciell arkitektur är det nya stadsbiblioteket i Tianjin Binhai rena drömmen för bokälskaren. 

Våra svenska hemtrevliga stadsbibliotek i all ära, men biblioteket i Tianjin i nordöstra Kina klår nog de flesta biblioteksupplevelser, åtminstone vad gäller arkitektur.

Det nya stadsbiblioteket är 33 700 kvadratmeter stort. Bokhyllor sträcker sig från golv till tak i organiska flödande former omkring ett globformat auditorium.

ANNONS

De böljande terrassliknande hyllorna är bibliotekets signum och fungerar både som trappa, sittplats och bokhyllor för de 1,2 miljoner böcker som biblioteket rymmer. Förhoppningen att biblioteket ska fungera som ett mysigt urbant vardagsrum, skriver Vagabond.

Tianjin Binhai Library är uppfört av nederländska MVRDV i samarbete med lokala arkitekter. Det är en del av ett stort kulturcenter och rymmer även läsesalar och konferenssalar.

Tianjin Binhai Library. Foto: Ossip van Duivenbode/MVRDV
Tianjin Binhai Library. Foto: Ossip van Duivenbode/MVRDV
Tianjin Binhai Library. Foto: Ossip van Duivenbode/MVRDV
Tianjin Binhai Library. Foto: Ossip van Duivenbode/MVRDV
Tianjin Binhai Library. Foto: Ossip van Duivenbode/MVRDV

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

ANNONS

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.