Type & Tell stänger tjänsten i UK och Finland vid årsskiftet

Type & Tell stänger ner sin tjänst i både Storbritannien och Finland för att fokusera på Sverige. Foto: Fotolia. Bildmontage: Boktugg

Bonniers egenutgivartjänst Type & Tell stänger ner sin verksamhet i både Storbritannien och Finland vid årsskiftet. Istället ska de fokusera på Sverige.

Type & Tell skriver på sin engelska sida om nedläggningen. Redan den 9 december stängs kontrollpanelen för användarna som uppmanas att ladda ner sina filer innan dess.
”Det här har inte varit ett enkelt beslut. Det är ett sorgligt ögonblick för alla i Type & Tell-teamet”, skriver de i ett blogginlägg.

Detta sprider förstås frågetecken även bland de svenska användarna av tjänsten. Tänker Bonniers stänga i Sverige härnäst? Boktugg kontaktade Rebecka Leffler som är vd för Bonnier Books Nova AB där Type & Tell ingår.

ANNONS

Är det konkurrens från Amazon eller andra skäl som gjort att ni inte lyckats i UK?
– Jag skulle inte vilja gå så långt som att säga att vi inte lyckats i UK, vi lanserade Type & Tell i UK i april 2017 – det har gått alldeles för kort tid för att prata om misslyckande. Tvärtom lyckades vi etablera oss som ett bra komplement till Amazon, där vi erbjöd tjänster och personlig vägledning genom hela bokprocessen. Vi hade bra med trafik och flera nya registrerade användare varje dag, säger Rebecka Leffler.

– Dock är det svårt att etablera en förhållandevis ung tjänst på flera marknader, speciellt en självpubliceringstjänst som kräver omfattande lokala anpassningar av exempelvis distributionen. Det har tagit mycket tid och fokus, på bekostnad av vår svenska tjänst. Vi har därför valt att backa på vår internationella expansion för att satsa än mer på den svenska marknaden där vi utifrån vår position, nätverk och kännedom om branschen samt kundernas behov har alla möjligheter att växa.

På tal om det, hur går det i Sverige, är det diskussion om nedläggning även här?
– Nej, snarare tvärtom. Vi vill satsa än mer i Sverige och får i och med stängningen av Type & Tell UK möjlighet att göra just det. Vi ser över vårt koncept och breddar vårt erbjudande i förhoppningen att fler författare och förläggare ska hitta till oss och upptäcka vår fantastiska tjänst och kundservice.

ANNONS

Det verkar som om väldigt många egenutgivartjänster har svårt att bli stora och kommersiella utom Amazon. Krävs det en egen stor shop, typ som att ni skulle använda Adlibris mer aktivt eller är det något annat som gör att exempelvis Macmillan la ner Pronoun?
– Ja, det är tråkigt att se att så många säljer eller lägger ner sina tjänster. Och även om efterfrågan är stor och marknaden för egenutgivning växer så är det svårt att hitta en lönsam affär, då det är en komplex tjänst/produkt, säger Rebecka Leffler.

– Särskilt om man som Type & Tell erbjuder en helhetslösning: från första bokstaven i vår bokeditor, till paketering av boken och vidare till tryck, distribution och marknadsföring. Till vår fördel så har vi tålamod och uthållighet, att hela tiden lära oss av våra användare och möta deras behov. Jag tror inte att en egen shop via Type & Tell är lösningen men absolut är en tajtare koppling till återförsäljare viktigt. Både Adlibris och exempelvis BookBeat.

Kommer ni att lansera Type & Tell i andra länder?
– Inte i nuläget, fokus är på Sverige och våra svenska kunder. Vi har sedan mars 2016 även funnits i Finland men vi stänger både Finland och UK vid årsskiftet, säger Rebecka Leffler.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.