Stor succé för svenska författare på Bogforum i helgen

Det var besöksrekord på Bogforum i helgen och de svenska författarna fick mycket uppmärksamhet av den danska publiken.

De svenska författare som deltog i den danska mässan fick stor uppmärksamhet och deras översatta böcker sålde bra under samtliga dagar.

För både förlag och författare är de många stora bokmässorna runt om i Europa varje år en viktig mötesplats, men framförallt är det läsarna som samlas runt sina favoritböcker och upptäcker nya pärlor i det stora utbudet. Och i år verkar vara ett särskilt gott år på många av de här mässorna. Faktum är att det i helgen som gick var besöksrekord vid Danmarks största bokmässa i Bella Center.

På plats samlades fler än 1800 författare från hela världen för att träffa sina läsare och hålla små föredrag mellan signeringarna. Bland besökarna märktes också många barn, som hade hela tre stora boksalar för sig själva.

Lite speciellt de senaste åren är annars danskarnas stora förtjusning över svenska författare. Vi pratade med Hoi Förlag, som ger ut svensk litteratur av författare som Susanne Ahlenius, Maria Isacsson, Dan Nilsson, Markus Sköld, Sandra Gustafsson, Åsa Schwarz, Pernilla Alm, Elin Eldestrand och Lars Rambe. Samtliga översatta till danska det senaste året. Bland storsäljarna märktes så klart förlagets framgång Omgiven av idioter, skriven av Thomas Erikson.

– Folk här på Bogforum har visat ett stort intresse för Omgiven av idioter”, säger Carola Rääf, produktionsansvarig på Hoi Förlag. Vi har redan efter helgen märkt en ökad försäljning.

Hoi har startat en dansk variant av sitt förlag, med namnet Hoi Forlag, där man ger ut sina författare på danska. Bara sedan i augusti i år har man fått ut tolv titlar och den senaste var Lars Rambes Solens sidste stråle, som släpptes rykande färsk under mässan i helgen.

– Vi hade också ett stort antal signeringar med fem av våra författare på plats, , där de fick träffa sina läsare, säger Carola Rääf. Det är alltid lite speciellt, men kanske ännu mer spännande när man befinner sig i ett annat land. Bland annat blev författarna uppmärksammade av den populära danska bokbloggen bogfidusen.dk som valde att intervjua samtliga Hois författare på plats.

Hon berättar vidare att besökarna under fredagen i vanlig ordning bestod mest av fackfolk och skolklasser, och de stora hallarna man tillägnat bara barn, skolor och familjer var fullsatta. Och på lördagen märktes det direkt att det var en dag för framför allt allmänheten och det var som vanligt nästan omöjligt att ta sig fram i de många gångarna mellan förlagens montrar. Överallt hölls föredrag och aktiviteter på de små scenerna runt om på mässan.

Bland de riktigt stora svenska namnen som hade böcker på plats märktes bland annat Jan Guillou, Jonas Jonasson, David Lagercrantz, Jens Lapidus, Kristina Sandberg och Håkan Nesser, allihop prydligt uppmärksammade med stora porträtt som syntes över hela mässgolvet. Det gav mässan nästan en känsla av svensk dominans. Svenska böcker tog plats och fick mycket god uppmärksamhet.

Markus Sköld signerar den danska utgåvan av sin bok Kalldrag.

– Många kom förstås också för att besöka bokhandelskedjan Arnold Busck, säger Carola Rääf. De tog upp gott om plats och deras mässpriser lockade många besökare.

Den spontana känslan härifrån var annars ett Minigöteborg, även om det inte var väldigt många utländska besökare och utställare på plats. Däremot myllrade det av små danska förlag, som tagit plats i montrar över hela området. Många av dem representerar smal litteratur och ser mässan som en fantastisk chans att få visa upp sig och sälja böcker till en kräsen publik. Dominerade gjorde Gyldendal, Lindhardt & Ringhof, Turbine och Modtryk.

– På det hela taget är vi oerhört nöjda med vårt deltagande, säger Carola Rääf innan hon skyndar vidare. Våra författare har uppskattat mötet med de danska läsarna och vi har fått många nyfikna blickar från besökarna.

Och just känslan av att ha fyndat tycks ha drabbat både vuxna och barn som lämnde området med glada miner. Danmark verkar vara en plats för svenska författare att växa och frodas på. Vi återkommer med en rapport nästa år.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL