Volati vill lösa Akademibokhandelns obligationslån på 500 Mkr i förtid

Akademibokhandelns nya ägare Volati vill återbetala obligationslånet på 500 Mkr i förtid. Finansieringen – ett nytt obligationslån till Volati AB på över 750 Mkr.

– Obligationen fanns på plats när vi förvärvade Akademibokhandeln. I normalfallet har vi vår finansiering i Volati AB. Vi tycker detta skulle vara lämpligt även för Akademibokhandeln, säger Volatis vd Mårten Andersson till Boktugg.

I samband med Akademibokhandelns delårsrapport för tredje kvartalet 2017 konstaterades att det obligationslån som de tidigare ägarna tog upp i våras, på hela 500 miljoner kronor, kostade runt 7,5 Mkr i ränta per kvartal.

Idag meddelade Akademibokhandeln Holding AB att de erbjuder långivarna att återköpa obligationerna kontant till 107 procent av det ursprungliga beloppet redan i december 2017 och därigenom lösa det dyra obligationslånet som egentligen förfaller först 2021.

”Erbjudandet att återköpa och att i förtid lösa in Akadmibokhandelns obligationer skulle förenkla Volatis kapitalstruktur och därmed bättre stödja bolagets strategiska mål.”, skriver Volati i ett pressmeddelande.

För att finansiera detta vill ägaren Volati AB samtidigt själva ta upp ett obligationslån på minst 750 Mkr som bland annat ska gå till att återbetala Akademibokhandelns skuld men även kan användas för andra satsningar inom koncernen och stärka bolagets finansiering.

”Volati meddelade i delårsrapporten för det tredje kvartalet 2017 sina planer att utvärdera förutsättningarna för att genomföra en icke-efterställd och icke-säkerställd obligationsemission om minst SEK 750 miljoner, med målsättningen att  stärka bolagets finansiella flexibilitet och förvärvskapacitet. Behållningen från en sådan obligationsemission kan delvis komma att användas för återköp och inlösen av Akadmibokhandelns obligationer. Akademibokhandelns återköp av sina utestående obligationer är villkorat av en framgångsrik obligationsemission från Volati.”, skriver Volati i ett pressmeddelande.

Vilka fördelar blir det för Akademibokhandeln om man kan lösa obligationslånet från i våras?
– Akademibokhandelns operativa verksamhet påverkas inte alls av finansieringen. Att ha en noterad obligation innebär dock en del merarbete som inte skulle behövas om alla obligationer köps tillbaka, säger Mårten Andersson.

Hur ser ni på AKB:s utveckling så här långt i år, är det som ni förväntat er?
– Vi är mycket nöjda med vårt förvärv av Akademibokhandeln, säger Mårten Andersson.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL