fbpx

Volati vill lösa Akademibokhandelns obligationslån på 500 Mkr i förtid

Akademibokhandelns nya ägare Volati vill återbetala obligationslånet på 500 Mkr i förtid. Finansieringen – ett nytt obligationslån till Volati AB på över 750 Mkr.

– Obligationen fanns på plats när vi förvärvade Akademibokhandeln. I normalfallet har vi vår finansiering i Volati AB. Vi tycker detta skulle vara lämpligt även för Akademibokhandeln, säger Volatis vd Mårten Andersson till Boktugg.

I samband med Akademibokhandelns delårsrapport för tredje kvartalet 2017 konstaterades att det obligationslån som de tidigare ägarna tog upp i våras, på hela 500 miljoner kronor, kostade runt 7,5 Mkr i ränta per kvartal.

ANNONS

Idag meddelade Akademibokhandeln Holding AB att de erbjuder långivarna att återköpa obligationerna kontant till 107 procent av det ursprungliga beloppet redan i december 2017 och därigenom lösa det dyra obligationslånet som egentligen förfaller först 2021.

”Erbjudandet att återköpa och att i förtid lösa in Akadmibokhandelns obligationer skulle förenkla Volatis kapitalstruktur och därmed bättre stödja bolagets strategiska mål.”, skriver Volati i ett pressmeddelande.

För att finansiera detta vill ägaren Volati AB samtidigt själva ta upp ett obligationslån på minst 750 Mkr som bland annat ska gå till att återbetala Akademibokhandelns skuld men även kan användas för andra satsningar inom koncernen och stärka bolagets finansiering.

ANNONS

”Volati meddelade i delårsrapporten för det tredje kvartalet 2017 sina planer att utvärdera förutsättningarna för att genomföra en icke-efterställd och icke-säkerställd obligationsemission om minst SEK 750 miljoner, med målsättningen att  stärka bolagets finansiella flexibilitet och förvärvskapacitet. Behållningen från en sådan obligationsemission kan delvis komma att användas för återköp och inlösen av Akadmibokhandelns obligationer. Akademibokhandelns återköp av sina utestående obligationer är villkorat av en framgångsrik obligationsemission från Volati.”, skriver Volati i ett pressmeddelande.

Vilka fördelar blir det för Akademibokhandeln om man kan lösa obligationslånet från i våras?
– Akademibokhandelns operativa verksamhet påverkas inte alls av finansieringen. Att ha en noterad obligation innebär dock en del merarbete som inte skulle behövas om alla obligationer köps tillbaka, säger Mårten Andersson.

Hur ser ni på AKB:s utveckling så här långt i år, är det som ni förväntat er?
– Vi är mycket nöjda med vårt förvärv av Akademibokhandeln, säger Mårten Andersson.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.