Sagan om Ringen kan bli tv-serie för miljarder

JRR Tolkiens Sagan om Ringen-trilogi. Foto: iStock

Efter succén med HBO:s serie Game of Thrones söks det efter en värdig konkurrent. Kan JRR Tolkiens Sagan om Ringen-trilogi i serieform bli lika stor som filmerna?

Böcker som blivit film är inget nytt påhitt, men få adaptioner har blivit så stora som fantasyböckerna bakom tv-serien Game of Thrones (skrivna av George RR Martin). Nu söks det efter en efterträdare, och JRR Tolkiens böcker om Sagan om Ringen är återigen uppe på tapeten.

Sagan om Ringen-trilogin filmatiserades i början av 00-talet i regi av Peter Jackson och blev ett globalt fenomen (den första filmen spelade in runt 2,9 biljoner dollar världen över), även om många Tolkienfans kritiserade hur filmerna stympade storyn på både karaktärer och delar ur handlingen.

Rättighetsinnehavarna till Sagan om Ringen (Warner Bros. TV och JRR Tolkiens dödsbo) har nu lagt fram ett förslag till Amazon Studios, Netflix och HBO om att göra trilogin till tv-serie. HBO ska ha dragit sig ur förhandlingarna på grund av de höga kostnaderna, medan Amazon och Netflix fortfarande är intresserade. Enligt Breakit har Amazons vd Jeff Bezos uttryckligen beordrat att Amazon Studios skapar en motsvarighet till Game of Thrones.

Enbart för rättigheterna handlar det om runt 200 miljoner (!) dollar, eller ännu mer. Till det tillkommer själva produktionen, och enligt deadline.com är budgeten för en fantasyserie i runda slängar 100–150 miljoner dollar per säsong. Om det går igenom skulle det här kunna bli den dyraste tv-serien genom tiderna.

Tolkiens berättelse om Ringen i all ära (som redan har legat till grund för sex filmer: tre om Sagan om Ringen och tre om Bilbo), men frågan är om intresset kommer att hålla i sig för ytterligare en adaption. Finns det inte andra fantasyserier som förtjänar en stund i rampljuset? Tidigare i år kom nyheten att Robert Jordans långa bokserie Wheel of Time har antagits av Sony Pictures för att bli tv-serie, men det finns en rad andra serier som bara väntar på att plockas upp.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL