fbpx

Självbiografier en stark trend på BookBeat

Joakim Lundell, författare till självbiografin "Monster". Foto: Maria Östlin

Joakim Lundells ”Monster” bidrog i oktober till en ökning bland unga lyssnare hos BookBeat. Totalt ökade lyssnandet med nästan 5 procent från september.

I oktober lyssnade BookBeats användare i snitt 21,2 timmar, jämfört med 20,2 timmar i september, en ökning med 4,9 procent. BookBeat hänvisar i ett pressmeddelande till flera nya släpp av starka titlar, däribland Monster av Youtubestjärnan Joakim Lundell.

Joakim Lundells självbiografi släpptes i oktober till hans följares stora lycka (vi skrev i september om hur boken fick 15 000 förhandsbeställningar på två dygn), vilket även reflekterades i lyssnarsiffrorna hos BookBeat. Lyssnandet ökade i de yngre ålderskategorierna (18–34 år) och stod för 43 procent av allt lyssnande under oktober månad.

ANNONS

– Det är intressant att se hur vissa titlar tydligt driver lyssnandet i olika ålderskategorier, säger Agnes Junker, Head of Content, i ett pressmeddelande.

Monster

Monster

  • Förlag: Bonnier Audio
  • Format: Ljudbok (mp3)
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-10-09
  • ISBN: 9789176516157

Självbiografier som ljudböcker har varit en stark trend under hela 2017, enligt BookBeat. Den mest lyssnade självbiografin är Glöm mig  av Alex Schulman, följd av Medan han lever : ett utsatt barn träder fram ur mörkertalet  av Elaine Eksvärd och Ibland mår jag inte så bra  av Therése Lindgren. Joakim Lundells Monster  ligger på sjätte plats på topplistan över årets mest lyssnade självbiografiska berättelser på BookBeat, och detta efter bara en månad.

ANNONS

Monster beskriver en uppväxt under svåra förhållanden och förmedlar en känsla många kan relatera till. Just denna typ av biografi, kopplat till ett ämne som berör många, är genomgående för de biografiska berättelserna som flest lyssnare fastnar för. En liknelse är ”långa versioner av starka sommarprat” när författarna själva läser in och lyssnarna får fördjupa sig i ett ämne, säger Niclas Sandin, vd BookBeat.

BookBeat förutspår en liknande fördelning även inför Youtubestjärnan Therése Lindgrens nya bok, Vem bryr sig? . Detta är positivt, menar Agnes Junker, då den här typen av titlar och personligheter skapar både fler lyssnare men även läsare.

De fem mest lyssnade böckerna på BookBeat i oktober
  1. Mannen som sökte sin skugga av David Lagercrantz
  2. De sju som såg av Denise Rudberg
  3. Det som inte dödar oss av David Lagercrantz
  4. Monster av Joakim Lundell
  5. Häxan av Camilla Läckberg

 

Källa: BookBeat/Lyssnarbarometern

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.