Censurering av akademiska tidskrifter i Kina

Akademiska artiklar med "känsligt innehåll" censureras i Kina. Ett hot mot publiceringsfriheten? Foto: iStock

Myndigheterna i Kina har krävt att flera internationella akademiska förlag blockerar vissa delar av sin utgivning för kinesiska användare.

Den senaste tiden har flera internationella akademiska förlag hamnat i blåsväder efter att ha agerat efter påtryckningar från Kinas regering och blockerat tillgången till visst material för läsare i Kina, skriver Publishing Perspectives.

Senast förra veckan blockerade det stora akademiska förlaget Springer Nature runt 1 000 artiklar i två tidskrifter (Journal of Chinese Political Science och International Politics) som berör ämnen som Kinas regering anser ”känsliga”, bland annat om Tibet och Taiwan.

ANNONS

Springer Nature kommenterade handlingen i ett uttalande  och menade att de genom att böja sig för censuren gällande berörda artiklar (som enligt uppgift utgör cirka 1 procent av det material som är tillgängligt i Kina från Springer Nature) skyddar sin övriga utgivning. De motiverade det som en säkerhetsåtgärd för att inte tvingas blockera övrigt material.

I augusti blev Cambridge University Press utsatt för liknande påtryckningar gällande artiklar i China Quarterly, men de valde dock att lyfta blockeringen efter ramaskri i den akademiska världen.

Michiel Kolman, ordförande för International Publishers Association (IPA) säger i en lång intervju med Publishing Perspectives bland annat att organisationen han företräder har två grundprinciper: att skydda upphovsrätten och att skydda publiceringsfriheten.

ANNONS

– Att blockera tillgången till akademiska artiklar bryter uppenbart mot publiceringsfrihetens princip och det finner vi högst oroande, säger Michiel Kolman och enligt honom uppmuntrar IPA alla involverade att motarbeta restriktionerna.

Kolman menar att blockeringen av artiklar är ett hot mot inte bara publiceringsfriheten utan även den akademiska friheten, och kravet på censur som Kina lägger på förlagen är en överträdelse som måste bekämpas.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.