Censurering av akademiska tidskrifter i Kina

Akademiska artiklar med "känsligt innehåll" censureras i Kina. Ett hot mot publiceringsfriheten? Foto: iStock

Myndigheterna i Kina har krävt att flera internationella akademiska förlag blockerar vissa delar av sin utgivning för kinesiska användare.

Den senaste tiden har flera internationella akademiska förlag hamnat i blåsväder efter att ha agerat efter påtryckningar från Kinas regering och blockerat tillgången till visst material för läsare i Kina, skriver Publishing Perspectives.

Senast förra veckan blockerade det stora akademiska förlaget Springer Nature runt 1 000 artiklar i två tidskrifter (Journal of Chinese Political Science och International Politics) som berör ämnen som Kinas regering anser ”känsliga”, bland annat om Tibet och Taiwan.

Springer Nature kommenterade handlingen i ett uttalande  och menade att de genom att böja sig för censuren gällande berörda artiklar (som enligt uppgift utgör cirka 1 procent av det material som är tillgängligt i Kina från Springer Nature) skyddar sin övriga utgivning. De motiverade det som en säkerhetsåtgärd för att inte tvingas blockera övrigt material.

I augusti blev Cambridge University Press utsatt för liknande påtryckningar gällande artiklar i China Quarterly, men de valde dock att lyfta blockeringen efter ramaskri i den akademiska världen.

Michiel Kolman, ordförande för International Publishers Association (IPA) säger i en lång intervju med Publishing Perspectives bland annat att organisationen han företräder har två grundprinciper: att skydda upphovsrätten och att skydda publiceringsfriheten.

– Att blockera tillgången till akademiska artiklar bryter uppenbart mot publiceringsfrihetens princip och det finner vi högst oroande, säger Michiel Kolman och enligt honom uppmuntrar IPA alla involverade att motarbeta restriktionerna.

Kolman menar att blockeringen av artiklar är ett hot mot inte bara publiceringsfriheten utan även den akademiska friheten, och kravet på censur som Kina lägger på förlagen är en överträdelse som måste bekämpas.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL